“Let op: vanwege Corona raadt de overheid reizen naar het buitenland af”- deze en soortgelijke waarschuwingen lezen we maar al te vaak. Je doet er dus zeker goed aan om je vakantie dit jaar in Nederland te plannen, en kamperen is daarbij wel de veiligste optie. Tussen Waddeneilanden, Veluwe, de lössgronden van Zuid-Limburg…door de wisselende landschappen biedt een camping in Nederland toch het échte vakantiegevoel. Maar waar kun je nu het beste heen met je caravan of camper? We geven je de beste bestemmingen én een aantal tips over de technische veiligheid, wat erg belangrijk is als je op vakantie gaat met de caravan of camper.
Op vakantie met de caravan
Met één caravan op de tien huishoudens zijn we caravanland nummer 1 in de wereld, en met goede reden. De hoge bevolkingsdichtheid laat ons zoekende naar een moment van rust, dicht bij huis, en dat vinden we op de camping. Onze oosterburen komen het liefst op Camping Julianahoeve in het Zeeuwse Renesse met veel activiteiten, en ook veel feest natuurlijk. Meer voor de Nederlandse smaak is het Roompot Beach Resort in het Zeeuwse Kamperland. Maar voor de echte rust is de Sluftervallei in Cocksdorp op Texel perfect, temidden van de duinen komt je totaal tot stilstand.
Ook de andere waddeneilanden bieden uitstekende campings: het Boerenbed Boerderlijk op Ameland en boerderijcamping de Kooiplaats op Schiermonnikoog zijn beiden actieve veehouderijen maar wel met de “luxe en glamour” van kamperen in de 21e eeuw! De Duinhoeve in Schouwen-Duiveland biedt eenzelfde ideale strandvakantie, tussen het brede Zeeuwse strand en het gezellige dorpje Burgh-Haamstede in dat op slecht 10 minuten fietsen ligt.
De zomers in Nederland kunnen heet zijn, en de echte kampeerder weet dan de bossen wel te vinden. Midden in de bossen van Brabantse Kempen vinden we Camping De Paal in Bergeijk, de ANWB camping van het jaar 2018 en 2019. Iets verder naar het Zuiden in het Limburgse landschap zijn dan De Leistert bij Roggel en de Gulperberg Panorama in het Zuid-Limburgse heuvelland de toppers. En daar geldt zelfs een andere spraak voor een maximaal buitenlandgevoel- spannend!! Det luugse! Voor wie het niet zo exotisch hoeft is Camping de Wildhoeve op de Veluwe bij Emst, Gelderland ook een uitstekende optie. Tot slot mogen we Camping de Kleine Wolf in het Overijsselse Stegeren (Ommen) niet vergeten- ANWB Camping van het Jaar 2020, en de familiecamping Beerze Bulten in het Vechtdal bij Beerze in Overijssel, genomineerd voor camping van het jaar 2021 (samen met wederom de Paal en de Kleine Wolf).
Dat je niet zo ver van huis gaat wil waarschijnlijk zeggen dat iedereen juist zoveel mogelijk mee wil nemen. Zorg ervoor dat je het zwaarste gewicht in de auto pakt, en in de caravan in de laagste kastjes. Om de controle over de combinatie te allen tijde te behouden moet de auto tenminste ¼ zwaarder zijn dan de caravan.
De bandenspanning van caravanbanden moet uiteraard optimaal zijn en die moet je meten met volle lading.
Bij reinforced- en c-banden, die in het bijzonder geschikt zijn voor caravans, is dat 3,5 tot 5 bar (50-75 PSI).
Op vakantie met de camper
Op vakantie gaan met de camper vereist ook enkele voorbereidingen. Uiteraard is de technische staat van de camper van belang, en daarmee ook de banden. Controleer deze op breuken, scheuren of beschadigingen en verzeker je ervan dat de profieldiepte minimaal 1.6 mm dient te bedragen, hoewel 3 mm wordt aangeraden. Het idee om met zo’n slagschip de weg op te gaan schrikt misschien af, maar een camper besturen went snel. Je zult moeten wennen bij bochten, want alles wat voorbij de achterwielen steekt zwenkt uit en een stoeprandje is zo gepakt.
Rijbewijs B is voldoende, indien het voertuig plaats biedt aan maximaal acht personen en totaalgewicht van maximaal 3500 kilo heeft. Voor campers tot 7500 kilo is camperrijbewijs C1 vereist waarvoor je een cursus, examens en ook een keuring moet ondergaan. Omdat ze zo zwaar zijn moeten campers banden met een veel hoger draagvermogen hebben om een klapband te voorkomen. Ter vergelijking: autobanden kunnen doorgaans tot 500 kg worden belast, bestelwagenbanden tot 700 kg maar banden van zelfs kleine kampers moeten al gauw een draagvermogen van 675 kg hebben!
Bij alle banden staat deze maximale belasting -ofwel Load Index- op de zijkant van de band als een twee- of driecijferig getal (van 0 tot 279) dat overeenkomt met het maximale gewicht dat één enkele band kan dragen. Je kunt natuurlijk het ledig gewicht van je camper optellen bij je bagage, maar het makkelijkste is om met je beladen camper een weegbrug te bezoeken en de voor- en achteras afzonderlijk te laten wegen. Vanwege deze zware belasting moeten camperbanden een hoge druk kunnen weerstaan, tot maar liefst 80 psi (5,5 Bar)- het dubbele van een autoband!
Een onjuiste bandenspanning is slecht voor het rijgedrag, verhoogt de slijtage en het brandstofverbruik en kan zelfs een klapband veroorzaken. De bandenspanningstabel vindt je aan de binnenkant van de deurstijl van de camper of in de handleiding. Maar wat is het belang van de juiste band die op de juiste manier gebruikt wordt? Camperbanden hebben verstevigde zijwanden die onder de juiste druk veel stabieler op de weg liggen waardoor de camper niet gaat slingeren. De rubbersamenstelling van het loopvlak is ook aangepast voor grip bij slechtere omstandigheden, van belang op natte campings, landweggetjes en bij gaten in de weg. Want we moeten er eerlijk in zijn dat kamperen in Nederland ook wel eens erg “verkwikkend” kan zijn. De enige speciaal ontwikkelde camperbanden, gemarkeerd door de letters “CP”, zijn de Continental VanContact 4Season en de Michelin Agilis CrossClimate. Deze topmerken zijn natuurlijk erg duur dus veel camperbezitters kiezen voor bestelwagenbanden, wat geen probleem is als je op het draagvermogen let.
Tot slot
Met de recente lockdowns zou de camper alle ruimte moeten krijgen maar helaas wordt dit in Nederland tegengewerkt. Wildkamperen mag niet, en op de schaarse plekken mag je vaak maar een beperkt aantal uren parkeren, met weinig of geen voorzieningen. Voor de echte vrijheid moet je met je camper toch uitwijken naar het buitenland, of gewoon één van de bovenstaande betaalde campings opzoeken. Op een camping in Nederland sta je meestal in een keur aan landschappen, het strand is dichtbij, een bezoek een historische binnenstad kan zonder probleem- je kunt alle kanten uit! En op vakantie gaan met de caravan of camper in Nederland heeft als bijkomend voordeel dat je met geen zwarte zaterdag of dergelijke doemsdagen rekening hoeft te houden: je bent nooit ver van huis. Kamperen in Nederland is daarom ideaal in de zomer, of zomaar een weekendje weg.