Wanneer het gaat om de bandenspanning, dan gaat het meestal om de juiste spanning voor een autoband. Ga je echter op vakantie, dan is de bandenspanning van de caravanband en camperbandenspanning minstens zo belangrijk. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Moet je de bandenspanning aanhouden die op de band staat, is de bandendruk voor de caravan gelijk aan die van de auto of hebben deze banden een heel andere bandenspanning nodig?

de bandenspanning van een caravanband wordt opgenomen

Niet alleen de bandenspanning van de auto is belangrijk

Met de juiste bandenspanning houd je de auto makkelijker op de weg, rijd je comfortabeler en verleng je de levensduur van de banden. Hetzelfde geldt voor de camperbanden en caravanbanden. De juiste bandenspanning voor de caravanband is belangrijk om nog veel meer redenen. Rijd je met een caravan met ongelijke bandenspanning, dan wordt het rijden direct gevaarlijk. Is de bandenspanning (veel) te laag, dan wordt het brandstofverbruik van de auto veel hoger en slijten de caravanbanden aanzienlijk sneller. Daarom is het verstandig om wat extra aandacht te besteden aan de juiste bandenspanning voor de caravan en de camperbanden.

Bandenspanning caravan

Voordat je op vakantie gaat, is het tijd om de bandenspanning van de caravanbanden te controleren. Dat kan met een drukmeter (eventueel met een eigen compressor), maar kan ook bij een tankstation; bij de meeste locaties vind je (mobiele) bandenpompen, waar een drukmeter in zit. Het is verstandig om ook voor de terugreis nog eens de spanning te controleren, zeker wanneer je met de caravan naar een verdere bestemming op vakantie gaat, zoals Zuid-Frankrijk, het noorden van Zweden of Italië. Alleen met de juiste bandenspanning tijdens een reis met auto en caravan heb je namelijk een ontspannen en optimale reis.

Hoeveel bar in een caravanband?

een caravan staat geparkeerd naast de weg

Hoeveel bar moet er nou precies in een caravanband? De caravan bandenspanning is afhankelijk van de band en het gewicht van de caravan. Deze ligt standaard tussen de 3 en de 4,5 bar, waarbij grotere en zwaardere caravans vaak een hogere bandenspanning nodig hebben. Ook geldt dat een zwaarder beladen caravan een hogere bandenspanning nodig heeft. Standaardcaravanbanden hebben vaak een ideale bandenspanning die dichter bij de 3 bar ligt, waar de (reinforced) c-banden tot wel 5 bar nodig kunnen hebben.

De ideale bandenspanning voor de banden van de caravan vind je op de wielkast van de caravan zelf. Dit geldt ook voor de bandenspanning voor een caravan met mover. Staat het daar niet, dan kun je in het instructieboekje (vaak ook gewoon online te vinden) kijken. Staat de bandendruk in PSI aangegeven en heb je bar nodig of andersom, dan kun je deze gratis rekentool gebruiken.

Houd in de gaten dat op de buitenkant van de caravanband altijd een maximaal aantal bar (kPA gedeeld door 100) of PSI staat. Dit is de maximale bandendruk voor de band. Dit is niet de aangeraden bandenspanning, maar is wel de bovengrens van de bandendruk voor deze caravanband. Ga je hier overheen, dan presteert de band niet langer optimaal, slijt deze aanzienlijk sneller en is het risico op een klapband aanzienlijk hoger.

Waarom is de bandenspanning van caravanbanden zo belangrijk?

De bandenspanning van caravanbanden is belangrijk om tal van redenen. We hebben een aantal punten onder elkaar gezet voor je:

  • De caravanbanden hebben directe invloed op het brandstofverbruik, omdat het daadwerkelijke trekgewicht hoger wordt bij een te lage bandenspanning.
  • Het gedrag van de caravan wordt bepaald door de caravanbanden die als enige direct contact hebben met het wegdek.
  • Gelijke bandenspanning in alle caravanbanden is noodzakelijk om de caravan in de juiste rijrichting te houden. Is de weerstand aan een van de zijdes groter, dan zal de caravan naar links of rechts gaan trekken, wat bijzonder vervelend is tijdens het rijden.

Bandenspanning camper

een camper rijdt met de juiste bandenspanning over de weg

Ga je niet met een caravan op vakantie maar kies je juist voor een camper? Ook dan is het belangrijk om de bandenspanning te controleren voordat je vertrekt. Campers zijn aanzienlijk zwaarder dan auto’s en caravans en hebben daarom een aanzienlijk hogere ideale bandenspanning. De beste bandenspanning voor camperbanden ligt tussen de 4,2 en 4,8 bar, afhankelijk van de camperband en het gewicht van de camper. Ook hier geldt dat de maximale bandendruk aan de buitenkant van de camperband vermeld staat in kPa, bar of PSI.

Er zijn drie plekken waar je de juiste bandenspanning van jouw camperbanden kunt vinden:

  • Binnenkant van de deur van de bestuurder (boven de dorpel richting de voorzijde van de camper).
  • De binnenkant van de tankklep.
  • Het instructieboekje van de camper.

Staat de camperbanden bandenspanning niet in de klep of de deur en heb je het instructieboekje niet meer? Google dan op de naam van je camper plus ‘instructieboekje’ of ‘user manual’. Nagenoeg alle instructieboekjes zijn tegenwoordig namelijk gewoon digitaal beschikbaar.

Wat is de juiste bandenspanning voor een auto met caravan?

Bij lang niet alle caravans is een directe aanpassing van de bandenspanning van de auto nodig. Bij lichtere caravans kun je vaak volstaan met de bandendruk die aangeraden wordt voor je auto. Heb je echter een zwaardere aanhanger en ga je rijden met veel meer kogeldruk, pas dan de bandenspanning aan naar de bandenspanning die aangeraden wordt voor een volledig, maximaal beladen auto. Ook hier is het verstandig om rekening te houden met de maximale bandenspanning, al zou de aanbevolen bandenspanning voor een maximaal beladen auto deze grens nooit mogen overschrijden.

Je vindt de aanbevolen bandenspanning voor een maximaal beladen auto in de tankklep van de auto, de deuropening van de bestuurder of het instructieboekje van de auto. Controleer de bandenspanning niet alleen voordat de vakantie begint, maar ook vlak voordat je begint aan de terugreis.

Wanneer moeten mijn caravan- of camperbanden vervangen worden?

We raden aan om caravan- en camperbanden te vervangen wanneer deze te weinig profiel hebben, duidelijke slijtage vertonen of tussen de 6 en 10 jaar oud zijn, waarbij het rubber van de band duidelijke uitdroogplekken vertoont. In deze gevallen is het beter om de caravan- of camperband direct te (laten) vervangen. Houd er rekening mee dat direct beide banden op dezelfde as vervangen moeten worden om optimaal te kunnen blijven rijden.