Het loopvlak is een van de belangrijkste onderdelen van een band. Dit onderdeel is namelijk verantwoordelijk voor de grip en heeft daarmee grote invloed op de rijveiligheid. In combinatie met het juiste rubbermengsel zorgt het voor een lage rolweerstand en een kortere remweg. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten loopvlakken en hun bouw.

ingezoomd op het loopvlak: blokkeren, groeven en lamellenHet loopvlakprofiel is essentieel voor de eigenschappen van een band.

Wat is een loopvlak precies?

Het loopvlak is het deel van een band dat direct contact heeft met de weg. Het wordt gekenmerkt door een speciaal profiel dat bestaat uit onderdelen met verschillende vormen en structuren. Daarnaast zijn er ook banden met een volledig glad oppervlak, zogenaamde slicks. Deze zijn echter niet gehomologeerd voor de openbare weg en mogen daarom alleen worden gebruikt buiten de openbare weg, zoals op racecircuits.

Het loopvlak is in elk geval een van de onderdelen met de grootste invloed op de rijeigenschappen en prestaties van het voertuig. Een band met een duidelijk profiel zorgt voor goede grip, wat zich onder meer vertaalt in een kortere remweg. Ook is het goed om te weten dat o.a. de slijtage van het loopvlak bepaalt of een band nog langer gebruikt mag worden. Volgens de Nederlandse wet moet het profiel een bepaalde minimumdiepte hebben. Zodra deze minder dan 1,6 mm is, moet een nieuwe band geplaatst worden.

Hoe is een nieuwe band opgebouwd?

Een loopvlak bestaat uit een mengsel van natuurlijk en synthetisch rubber. Aanvullende onderdelen zijn: roet, silica en elastomeren. Het type rubbermengel heeft samen met een speciaal profiel tot doel om te zorgen voor goede sturing, grip op natte en lastige ondergronden, ondersteuning in de bochten, verlaging van de rolweerstand en beperking van het lawaainiveau.


de bouw van een loopvlakOnderdelen van het loopvlak


Blokken van het loopvlak

Dit zijn de onderdelen die het loopvlak vormen. Hun hoofdtaak is zorgen voor een goede tractie. Blokken kunnen verschillen in grootte, vorm (bijv. met afgeronde hoeken, zoals de Bridgestone Blizzak LM001) en constructie (sommige banden hebben versterkte blokken aan één kant, afhankelijk van het ontwerp).

Rib van het loopvlak

Dit is de rug van het loopvlak, die rondom het centrale gedeelte loopt. Afhankelijk van het model kan het midden van de band versterkt zijn of voorzien van talrijke dwarsgroeven. Dit zorgt ervoor dat de band beter overweg kan met moeilijke ondergronden als sneeuw, daarom tref je ze vaak aan op winterbanden. Een gladde rib zie je daarentegen bij zomerbanden, voor optimale stuurprecisie.

Lamellen

Lamellen zijn smalle naden in boogvorm tussen de blokken. Meestal zijn ze 0,3 tot 1,5 mm groot. Banden voor het winterseizoen hebben een dichter lamellennetwerk (bijv. de Nokian WR D4) dan zomerbanden. Lamellen voorkomen slippen op natte en besneeuwde wegen en zorgen voor doeltreffend remvermogen.

Groeven

De groeven zijn de ruimte tussen de blokken, die verschillend zijn qua vorm, ontwerp en grootte. Een groter aantal groeven verbetert de sturing en verkort de remweg. Ook hun diepte en patroon zijn van belang voor het tijdens het rijden gegenereerde lawaai.

Groevenpatroon

Dit bepaalt de samenstelling en dichtheid van de groeven op het loopvlak. Het kanaalsysteem is zeer belangrijk voor het afvoeren van water tijdens het rijden door de regen. Brede groeven in de lengte kunnen snel en doeltreffend de band droogleggen. Een fijn en breed netwerk van groeven verschaft betere sturing op natte en besneeuwde wegen. Daar staat tegenover dat hoe groter het groevenoppervlak, hoe kleiner het totale oppervlak van blokken, wat ten koste gaat van de grip op het droge. 

Kuiltjes

Deze elementen van het loopvlak kom je niet op elke band tegen. Ze hebben als taak om de band te koelen, zodat het rubber de juiste temperatuur behoudt. Oververhitting leidt namelijk tot snellere slijtage. Ook kan hierdoor de bandenspanning veranderen.

Soorten loopvlakken

Veel automobilisten vragen zich af welk loopvlak het best aansluit op hun behoeften en auto. Asymmetrische of symmetrische banden? Directionele of asymmetrische banden in de winter? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder.

De vorm van het loopvlakprofiel heeft directe invloed op het gedrag van de band tijdens het rijden, de grip op verschillende ondergronden en het afvoeren van water. Om die reden worden loopvlakken onderverdeeld in soorten en toepassing per seizoen.

Paweł Skrobisz 

Hoofd van de Technische Afdeling

continental logo

Asymmetrisch loopvlak

Asymmetrisch patroon: een loopvlak dat twee verschillende kanten heeft. Vaak zitten aan de buitenkant de grootste blokken, die zorgen voor stabiliteit van de auto tijdens het rijden. De kleinere blokken aan de binnenkant hebben op hun beurt tot taak om water af te voeren en zo slippen op nat wegdek te voorkomen.

het loopvlak van een asymmetrische band - overzicht

 

VOORDELENNADELEN
Een groot contactoppervlak met de weg en dus betere grip.De band moet worden gemonteerd en geroteerd volgens de aanbevelingen van de fabrikant, met de juiste kant aan de buitenkant van de carrosserie.
Stabiele ligging in de bochten, ook bij hogere snelheden.
Dit komt van pas bij een agressieve rijstijl.

Toepassing: High Performance- en Ultra High Performance-banden, speciaal voor sportieve auto’s.

Het meest geavanceerde type band is een band met een asymmetrisch loopvlak. Het loopvlak is verdeeld in verschillende zones (buiten-, midden- en binnenzone), die stuk voor stuk gespecialiseerd zijn in andere rijomstandigheden. Dergelijke banden presteren uitstekend in de bochten en dragen het vermogen optimaal over.

Paweł Skrobisz 

Hoofd van de Technische Afdeling

continental logo


Directioneel loopvlak

Een directioneel patroon is een van de populairste oplossingen voor een moderne band. Het loopvlak heeft in het midden speciale dwarsgroeven die symmetrisch en in dezelfde hoek ten opzichte van elkaar van binnen naar buiten lopen aan beide kanten van de band. Het profiel doet denken aan een visgraatpatroon of de vorm van de letter U.

Directioneel loopvlak

VOORDELENNADELEN
Uitstekende tractie.Ze zijn luider dan asymmetrische banden en gevoeliger voor ongelijke slijtage.
Uitstekende stabiliteit op nat wegdek.
Geschikt voor snel en dynamisch rijden.

Toepassing: Voor personenauto’s met banden met hoge snelheidsindex. Winterbanden hebben vaak een directioneel loopvlak.

Veel banden met het visgraatpatroon zijn winterbanden. Dit loopvlakpatroon zorgt voor aanmerkelijk betere tractie ten opzichte van symmetrische banden en heeft ook een positieve uitwerking op de remweg bij regen. Winterbanden met dit blokkenpatroon hebben goede tractie in de sneeuw.

Paweł Skrobisz 

Hoofd van de Technische Afdeling

continental logo


Blokkenloopvlak

Een blokkenpatroon bestaat uit losse blokken die met elkaar verbonden zijn via groeven. Een band met dit loopvlak heeft geweldige rijeigenschappen en is geschikt voor verschillende soorten ondergronden. Een nadeel is dat deze banden een relatief korte levensduur hebben.

Blokkenloopvlak

VOORDELENNADELEN
Goede stabilisatie en bestuurbaarheid op natte en besneeuwde wegen.Kortere levensduur.
Goede waterafvoer.

Toepassing: Voor gebruik op snelwegen en in de stad. Dit patroon was ooit populair voor vierseizoenenbanden voor personenauto’s.


Trekkend loopvlakpatroon

Trekpatroon – de groeven staan loodrecht op de rijrichting. Dergelijke banden hebben een geweldige grip maar zijn luidruchtig, wat het rijcomfort aantast.

Trekkend loopvlakpatroon

VOORDELENNADELEN
Uitstekende tractie.Hoog lawaainiveau. 
Zeer goede grip tijdens het remmen en optrekken.Verhoogde rolweerstand bij hogere snelheden.

Toepassing: Deze banden zijn voornamelijk bedoeld voor onverharde wegen. Dit patroon kom je tegen bij specialistische voertuigen en terreinwagens evenals op de aandrijfas van bussen en vrachtwagens.


Ribbenloopvlak

Het ribbenpatroon is eenvoudig te herkennen aan de evenwijdige plaatsing van de groeven in een S-vormige patroon in rijrichting. Een dergelijk loopvlak maakt dat de band een lage rolweerstand heeft, wat zich vertaalt in minder brandstofverbruik.

Ribbenloopvlak

VOORDELENNADELEN
Lage rolweerstand.Minder grip en remvermogen op nat wegdek.
Goede zijwaartse grip en daarmee stabiliteit van de rijrichting.Het loopvlak is gevoelig voor barsten ten gevolge van de krachtverdeling over de band.
Er wordt relatief weinig hitte gegenereerd, waardoor de band zelfs over grote afstanden en op hogere snelheid optimaal blijft presteren.

Toepassing: Voor droge wegen, bijvoorbeeld van asfalt of beton. Banden met dit loopvlak worden gebruikt voor de stuuras van bussen en vrachtwagens.


Gemengd loopvlak

Een gemengd ribben- en trekpatroon, oftewel een combinatie van twee groefpatronen. Deze staan loodrecht ten opzichte van elkaar en de rijrichting. Dit patroon slijt relatief snel maar garandeert wel een zeer goede sturingsprecisie.

Gemengd loopvlak

VOORDELENNADELEN
Het ribbenpatroon in het centrale gedeelte van het loopvlak garandeert verbeterde controle van de rijrichting.Slijtagegevoelig.
De onderdelen van de schouder zorgen voor goede tractie tijdens het optrekken en remmen.

Toepassing: Voor onverharde en verharde wegen. Banden met dit loopvlak tref je aan op de aandrijf- en stuuras van bussen en vrachtwagens.