Twijfel je welk merk winterbanden je moet kopen? Hoe selecteer je optimale banden voor jouw auto? Dit artikel geeft antwoord op al je vragen. Goede banden in de winter garanderen niet alleen goede prestaties van de auto maar ook jouw veiligheid.
Een goed uitgeruste auto kan zelfs de zwaarste sneeuwstormen aan.
Welke winterbanden moet je kiezen? Keuzecriteria
Dit is een van de meest gestelde vragen in autowinkels en garages. Het hebben van goede winterbanden zorgt ervoor dat elke chauffeur rustig kan slapen. Voordat je gaat nadenken over welk merk je gaat kopen en wat de gegevens op het etiket betekenen, moet je eerst weten waar je precies naar op zoek bent.
Bandenmaat
Begin bij voorkeur bij het begin, oftewel bij het vaststellen van de belangrijkste informatie – de juiste bandenmaat voor jouw auto. Dit is een fundamentele kwestie omdat de bandenmaat het scala aan loopvlakken bepaalt waaruit je kunt kiezen. Houd je strikt aan de aanbevelingen van de fabrikant. Ideeën als montage van smallere banden in de winter (buiten het door de fabrikant aanbevolen bereik) zijn nergens op gebaseerd en kunnen negatieve gevolgen hebben. Houd ook rekening met de juiste snelheids- en belastingsindex op basis van de fabrieksgegevens.
De bandenmaat word weergegeven als reeks cijfers en letters op de zijkant van de band. In de meeste gevallen is dit iets in de trant van 205/55 R16. Het eerste getal is de breedte in mm, het tweede de procentuele waarde van deze breedte (in dit geval 55% van 205 mm) en tot slot de diameter in inches van de velg waar de band op moet worden gemonteerd. De letter R geeft aan dat het om een radiaalband gaat. De snelheids- en belastingindices staan bij de informatie over de bandenmaat, bijv. 205/55 R16 91 V.
Markering van de bandenmaat, van links naar rechts: breedte, profielhoogte, constructietype, velgdiameter, belastings- en snelheidsindex.
Belastingsindex van de band
De belastingsindex is in dit geval 91. Dit is de maximale toegestane belasting per band bij de maximale toegestane snelheid. Als de belastingindex 91 is, betekent dit dat de belasting per band niet hoger mag zijn dan 615 kg. Wanneer je dit getal vermenigvuldigt met het aantal banden, moet de uitkomst iets groter zijn dan de maximaal toegestane massa van de auto met volledige belasting (deze informatie staat op het kentekenbewijs). Gebruik nooit banden met een lagere belastingindex dan aanbevolen voor jouw auto.
Snelheidsindex van de band
De snelheidsindex is bij de band uit het voorbeeld (205/55 R16 91 V) aangeduid met de letter V. Dit is informatie over de maximale toegestane snelheid voor het betreffende model, in dit geval 240 km/u. Bij winterbanden mag een lagere snelheidsindex worden toegepast, echter niet minder dan Q (tot 160 km/h). In dat geval moet in de auto een waarschuwingssticker worden geplakt over de maximale snelheid van de banden, die goed zichtbaar en leesbaar is voor de chauffeur.
Het kiezen van geschikte winterbanden biedt veiligheid in de winter.
Welk merk winterbanden moet je nemen?
De bandenmarkt is zo breed dat niet te zeggen valt welke merken goede winterbanden produceren. Let bij het maken van je keuze op de informatie op het etiket. Bij de keuze voor seizoensgebonden banden moet je rekening houden met enkele waarden:
Merken winterbanden en de bandenklasse
Banden worden ingedeeld in drie basisklassen. Het verschil zit hem in de gebruikte rubbermengsels en loopvlakprofielen en de technische geavanceerdheid. De productcategorie uit zich in alle parameters, zoals prijs, levensduur, rolweerstand, brandstofverbruik, grip etc.
Tot de populairste premiummerken behoren Continental, Bridgestone, Nokian Tyres en Michelin. In de middenklasse vind je merken als Uniroyal, Fulda en Hankook. Tot de economyklasse worden merken gerekend als Zeetex, Imperial en Barum.
Klassen winterbanden - indeling
| Economyklasse | Middenklasse | Premiumklasse |
---|
Voor wie? | - weinig afgelegde
- kilometers per jaar,
- voornamelijk rijden binnen de bebouwde kom,
- stadsauto,
- rustige rijstijl.
| - goed verwacht
- prestatieniveau
- rijden zowel in de stad als over lange afstanden,
- auto uit de midden- of compactklasse,
- gematigde rijstijl.
| - veel afgelegde
- kilometers per jaar,
- vaak lange afstanden,
- agressieve en dynamische
- rijstijl,
- auto met hoog vermogen.
|
Aanbevolen | | | - Continental WinterContact TS860
|
Gemiddelde afgelegde afstand
| Meer dan 5000 km in de winter | Minder dan 5000 km in de winter |
---|
Welke winterbanden moet je kiezen? | Banden uit de midden- en premiumklasse worden gekenmerkt door een hoge slijtvastheid. | Banden uit de midden- of economyklasse met een directioneel of asymmetrisch loopvlakprofiel. |
Aanbevolen: | | |
Welke banden moet je nemen voor de winter met het oog op het terrein?
Hoofdzakelijk in de stad over wegen met sneeuwmodder, sneeuwvrijgemaakte en droge wegen.
In deze situatie kun je het beste banden nemen die je auto afremmen in noodsituaties en die veilig rijden garanderen. Een directionele band uit de midden- of economyklasse is de optimale keuze.
Dayton DW 510 EVO
Rijden met hogere snelheden, hoofdzakelijk lange afstanden, over wegen met en zonder sneeuw.
Kies in dit geval voor stille winterbanden die een hoog rijcomfort bieden. Denk daarbij aan een asymmetrisch loopvlak uit de midden- of premiumklasse, of eventueel een directionele premiumband.
Pirelli Cinturato Winter
Zware omstandigheden in de bergen
Als je in een heuvelachtig gebied woont waar vaak zware omstandigheden heersen, overweeg dan een directionele band. Een agressief loopvlakprofiel met een groot aantal lamellen en groeven in V-vorm stellen je in staat om iedere helling op te rijden.
Goodyear Ultra Grip 9
Het kiezen van goede winterbanden kan heel ingewikkeld zijn.
Geprefereerde rijstijl
Rustige rijstijl.
Bij een rustige rijstijl zonder plotseling optrekken en gecompliceerde manoeuvres, hoofdzakelijk in de stad, kun je het beste voor een directionele band gaan. Stille economybanden hebben de voorkeur.
Dębica Frigo 2
Gematigde rijstijl.
Als je gematigd rijdt in een voertuig uit de middenklasse, hoofdzakelijk maar niet alleen binnen de bebouwde kom, dan is een directionele band uit het economy- of middensegment een geschikte keuze.
Uniroyal MS Plus 77
Dynamisch rijden.
Kies banden die geschikt zijn voor een agressieve, dynamische rijstijl . Dit moeten directionele banden zijn uit de middenklasse of asymmetrische banden uit de premiumklasse.
Dunlop Winter Sport 5
Banden moeten afgestemd zijn op de rijstijl, gebruiksomgeving en de auto.
Voertuigtype en banden
Voor auto's met een kleine motorinhoud zijn banden met directioneel loopvlak uit de midden- of economyklasse de beste keuze (naar gelang de overige voorkeuren).
Imperial Snowdragon HP
Voor auto's uit het middelste prijssegment worden meestal asymmetrische of directionelebanden uit de midden- of premiumklasse gebruikt.
Fulda Kristall Control HP2
Voor sportwagens, limousines en SUV's met een hoog motorvermogen hebben premiumbanden de voorkeur, omdat deze maximaal presteren tijdens snelle ritten.
Nokian WR A4
Nokian WR SUV 4
Directionele of asymmetrische winterbanden?
Loopvlaktype | Aanbevolen |
---|
Symmetrisch – identieke plaatsing van de blokken aan beide zijden van het loopvlak. Banden met een symmetrisch loopvlak kunnen op een willekeurige manier worden gemonteerd. Er zijn geen vereisten voor de draairichting. Symmetrische groeven zijn het goedkoopst in ontwerp en vereisen geen geavanceerde technologische oplossingen. Banden van dit type zijn geschikt voor kleine en middelgrote personenauto's en bestelwagens. | Imperial Snowdragon 2 |
Asymmetrisch – deze banden worden gekenmerkt door verschillende profielen aan de rechter- en linkerkant van de band. Dit loopvlak heeft op de zijkant informatie over de montagewijze. Het opschrift “inside” betekent bijvoorbeeld dat dit de binnenkant is, die dus naar de auto toe gemonteerd moet worden. De buitenkant heeft massievere loopvlakblokken die zorgen voor stabiliteit in de bochten en meer zgn. laterale tractie, en voortijdige slijtage voorkomen. De binnenzijde van het loopvlak zorgt voor de afvoer van water en longitudinale grip. Bij een asymmetrische loopvlakconstructie is het mogelijk om de parameters van beide loopvlakhelften af te stemmen op het beoogde gebruik van de band. | Dunlop SP Winter Response 2 |
Directioneel – het meest gebruikte loopvlaktype bij winterbanden. Deze banden worden gekenmerkt door een pijl op de zijkant die de draairichting aangeeft. De loopvlakblokken hebben een V-vormig patroon. In de winter is het grootste voordeel van een directioneel loopvlak de hoge afvoerfactor voor water en sneeuwmodder en de goede tractie. | Michelin Alpin 6 |
Twee of vier winterbanden?
Gebruik altijd vier winterbanden.
Het beste is om dezelfde banden te hebben op beide assen. Hoewel het gebruik van verschillende loopvlakken voor en achter niet verboden is, moet het worden vermeden. Twee verschillende banden reageren anders op bepaalde omstandigheden, wat kan leiden tot onvoorzien gedrag van de auto en gevaarlijke situaties.
Dit geldt ook voor het gelijktijdig gebruiken van zomer-/winter-/vierseizoenenbanden. Dit is zelfs nóg gevaarlijker. VAnwege de verschillende eigenschappen mogen banden voor verschillende seizoenen absoluut niet worden gecombineerd.
Onthoud dat alleen het gebruik van vier dezelfde winterbanden met dezelfde loopvlakdiepte volledige veiligheid biedt.
„Welke winterbanden bevelen jullie aan?”, oftewel de beoordelingen van gebruikers en bandentests
Om een band te vinden die aan jouw behoeften voldoet, kun je de resultaten raadplegen van tests door onafhankelijke organisaties. Tot de bekendste en meest prestigieuze tests behoren die van de Duitse autoclub ADAC.
ADAC is een onafhankelijke Duitse autoclub die al bestaat sinds 1904. Het instituut houdt zich onder andere bezig met veiligheid op de weg. De ADAC telt ongeveer veertien miljoen leden.
Bekijk de resultaten van de nieuwste tests: gepubliceerde winterbandentests.
Ga bij de keuze van winterbanden ook af op de beoordelingen van andere gebruikers. Zo kom je er het makkelijkst achter hoe een band over de hele gebruiksperiode presteert. Raadpleeg de grootste beoordelingen-database voor winterbanden op Oponeo. Onthoud ook dat je bij het maken van je keuze gebruik kunt maken van onze bandenvergelijker – vergelijk producten en kies het beste model voor deze winter!