Vanaf 1 november 2012 moeten banden die in de EU verkocht worden voorzien zijn van speciale stickers. Deze bevatten informatie over o.a. de brandstofefficiëntie, het remvermogen op nat wegdek en de geluidsniveaus. Er is veel controverse over dit onderwerp, dben weaarom heb besloten een uitgebreid artikel te wijden aan de vraag hoe je bandenlabels moet lezen en wat al deze verschillende waarden betekenen voor bestuurders.

We hebben ook de meest gestelde vragen verzameld en aan bandenspecialisten gevraagd om ze te beantwoorden. De volgende personen hebben hun kennis gedeeld:

  • Tomasz Młodawski, productexpert van Michelin Polska,
  • Justyna Banaszek, Brand Manager van Goodyear Group Polen,
  • Przemysław Trzaskowski van het persbureau van Continental Opony Polska Sp. z o.o.


Bandenlabel van de Europese Unie.Nieuwe banden die in de EU worden verkocht, zijn voorzien van een label.

Bandenlabels - welke gegevens staan erop?

Het idee achter de introductie van de labels was om gebruikers bewuster te maken van de prestaties van de banden en beter verschillende banden te kunnen vergelijken. Hierdoor kunnen bestuurders modellen kiezen die veiliger en duurzamer zijn en tegelijkertijd comfort en besparing bieden tijdens het gebruik van de auto. Dat zou fabrikanten, die graag willen voldoen aan de eisen van hun klanten, moeten aanzetten tot het optimaliseren van de prestaties en duurzaamheid van hun producten.

De individuele waarden op de labels worden dus ook vermeld opdat fabrikanten evenveel aandacht besteden aan alle eigenschappen van de banden. Waarom? Elk model is een compromis qua prestaties. Zo kan een lagere rolweerstand de grip op nat wegdek verslechteren en leidt optimale veiligheid in de regen leiden tot meer lawaai

Tegelijkertijd wordt verwacht dat de etikettering van banden zal leiden tot een afname van het verkeerslawaai en de milieueffecten van het weggebruik.

Bandenlabels geven informatie over de volgende eigenschappen:

  • energie-efficiëntie en rolweerstand van de band;
  • grip op nat wegdek;
  • lawaainiveau;
  • grip op sneeuw en ijs.

De bandaanduidingen A t/m E duiden de rolweerstand en grip op nat wegdek aan. Deze schaal lees je hetzelfde af als de energiestickers op witgoed, waarbij A de beste score is. Op het gebied van geluidsproductie kunnen modellen worden ingedeeld in bandenklasse A, B of C.


Vier varianten van bandenlabels in de EUVarianten van de huidige bandenlabels. Bron: Europees Parlement


 

Energie-efficiëntie en rolweerstand van de band

Banden met een lage rolweerstand verbruiken minder energie, waardoor de auto minder brandstof verbruikt en minder uitlaatgassen in de atmosfeer uitstoot. Hoe lager de rolweerstand, hoe beter de brandstofefficiëntie van de banden. Tegelijkertijd verslechtert wel de grip van de auto op nat of ijzig wegdek. Fabrikanten streven altijd naar een balans tussen prestaties. De rolweerstand wordt verminderd door de krachten die op het wiel werken te minimaliseren.

Grip op nat wegdek

Een eigenschap die nauw samenhangt met de rijveiligheid. De grip wordt getest tijdens het remmen op een nat, verhard oppervlak dat aan bepaalde criteria moet voldoen. De testauto rijdt over een recht stuk weg, accelereert tot een snelheid van 85 km/u en remt vervolgens op een aangewezen punt.

Lawaainiveau

Wat betekent de letter C op de band? Het rolgeluid van banden wordt uitgedrukt in decibel. Luidruchtige modellen zijn modellen die zijn geclassificeerd als C op een schaal van A tot C. Het is echter belangrijk om te weten dat zelfs het luidruchtigste exemplaar volgens deze meting de geldende norm niet overschrijdt. De stilste banden zijn het vriendelijkst voor de omgeving.

Grip op sneeuw en ijs

Het label biedt ruimte voor informatie over grip in winterse omstandigheden. Banden die voldoen aan de eisen voor rijden in de sneeuw worden gemarkeerd met het Alpine-symbool (sneeuwvlokje met een berg als achtergrond). Het pictogram van een bergpeil duidt daarentegen op de zogenaamde Nordic-modellen, die goed presteren op ijs.

De labelverplichting geldt niet voor alle banden. Welke banden zijn niet gelabeld?

Alle banden die na 30 juni 2012 zijn geproduceerd, moeten gelabeld zijn om te mogen worden verkocht. Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze regel.

Typen banden die zijn vrijgesteld van etikettering:

  • motorbanden,
  • rallybanden,
  • geherprofileerde banden,
  • spijkerbanden,
  • reservenbanden,
  • off-roadbanden
  • banden met een snelheidsindex van minder dan 80 km/u,
  • banden voor auto's die voor het eerst op kenteken zijn gezet vóór 1990,
  • banden met een montagediameter van minder dan 10 inch of meer dan 25 inch.

Banden die voor juli 2012 zijn gefabriceerd, kunnen zonder label worden verkocht. Helaas hebben veel banden die uit China worden geïmporteerd, zelfs na de aangegeven productiedatum, geen label, maar het is moeilijk om dit te controleren en te handhaven. We raden af om zulke banden te kopen.

Producten uit China zijn verschillend van kwaliteit en kunnen zowel inferieur als superieur zijn Als je een band met een Chinees label tegenkomt, kun je er wel zeker van zijn dat deze voldoet aan de Europese veiligheids- en milieuvereisten. Een product zonder de vereiste markeringen, afkomstig uit onbekende bron, kan gevaarlijk zijn (door een foutief ontwerp, giftige rubbersamenstelling, enz.) Daarom raden we je aan om alleen banden te kopen van betrouwbare dealers die de regelgeving niet omzeilen.

Japanse bandenlabelsBandenlabels: Japan


bandenlabels: Zuid-KoreaBandenlabels: Zuid-Korea


Het nieuwe label vanaf 1 mei 2021: aanduidingen A, B, C, D en E

Op 1 mei 2021 werd er een nieuw etiketteringssysteem voor banden van kracht. Deze wijzigingen waren bedoeld om de labels transparanter te maken, zodat bestuurders veel gemakkelijker een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen.

Het belangrijkste verschil tussen de oude en de nieuwe bandenlabels is de toevoeging van extra eigenschappen (gebruik op sneeuw/ijs) en een opgefrist grafisch ontwerp. Tegelijkertijd is het aantal klassen met betrekking tot brandstofefficiëntie en grip op nat wegdek gereduceerd. Voorheen omvatte de schaal de letters A tot en met F, met uitzondering van D. Sinds mei 2021 zijn deze parameters ondergebracht in de bandaanduidingen A, B, C, D, E.

Daarnaast is de weergave van het lawaainiveau gewijzigd. Ook nieuw is een QR-code die leidt naar meer gedetailleerde productinformatie.

vergelijking van oude en nieuwe bandenlabels


Veelgestelde vragen met antwoorden van onze experts


Waarom vermelden de labels nu juist deze eigenschappen en geen andere?

Tomasz Młodawski, Michelin Polen: Het belangrijkste doel van de invoering van de verordening was het milieuaspect, d.w.z. de vermindering van CO2-uitstoot en het lawaai op de weg als resultaat van een geïnformeerde keuze van bandenprestaties door kopers. Grip op nat wegdek is toegevoegd aan het label omdat er een duidelijk verband is met de rolweerstand. Het tweede hoofddoel was het economische aspect. Hierbij gaat het om het stoppen van de import van producten van lage kwaliteit van buiten Europa, wat een meetbaar effect heeft op de Europese bandenproductie en de daarmee samenhangende werkgelegenheid.

Justyna Banaszek, Goodyear Polen: De beleidsmakers lieten zich in de eerste plaats leiden door de veiligheid van de gebruiker, maar ook door de bescherming van het milieu. De eigenschappen op het label zijn gemiddelde, gedeeltelijke waarden die een zeer voorlopige beoordeling van de band mogelijk maken en fabrikanten motiveert om hard te werken om hun producten verder te verbeteren. Goodyear test elke band op minimaal 50 eigenschappen voordat deze wordt gedistribueerd aan bestuurders, dus de banden die we aanbieden leveren hoge prestaties op alle gebieden die het belangrijkst zijn voor de veiligheid.

Przemysław Trzaskowski, Continental Polen: Het label reduceert de eigenschappen van de band tot geselecteerde criteria, dus de informatie op het label kan ons alleen helpen bij een voorlopige beoordeling van het product.

Zijn de labelwaarden hetzelfde voor alle maten van een bepaald bandenmodel?

De labels bevatten verschillende waarden voor dezelfde bandmodellen. Dit heeft te maken met de grootte, snelheidsindex, belastingindex en het beoogde gebruik (eerste auto-uitrusting vs. bandenmarkt). Het is onmogelijk om een universeel model te maken dat goed is in elke maat en voor elk voertuig. Sommige banden vertonen hun beste eigenschappen in 13-, 14- of 15-inch maten, andere in 17-, 18- of 19-inch maten. Het is erg moeilijk om banden te produceren met dezelfde prestaties ongeacht de maat, althans voorlopig.

Bekijk de eigenschappen van de Michelin Energy Saver voor maat 195/65 R15

Bandenmaat, classificatie en homologatieRolweerstand van banden – aanduidingenGrip op nat wegdek – aanduidingenExtern lawaai – decibel
195/65 R15 91 T, S1CB70 dB
195/65 R15 91 T, MOBA70 dB
195/65 R15 91 T, G1EA70 dB
195/65 R15 91 H, S1CA70 dB
195/65 R15 91 H, MOBA70dB 
195/65 R15 91 H, AOCB70 dB
195/65 R15 91 V, MOCA70 dB

De aanduidingen S1, MO, G1, AO, enz. zijn de homologaties van de respectievelijke autofabrikanten. Natuurlijk zijn er voorbeelden van banden waarbij alle producten in het assortiment dezelfde labels hebben (bijv.de Michelin Primacy 3). Dit assortiment is qua labels vanaf nul opgebouwd.

De beoordelingen op de labels zijn afgestemd op de specifieke maat, index en goedkeuring. Dit is een logische oplossing omdat er zo rekening wordt gehouden met de verschillen tussen de banden vanwege hun ontwerp. Zo kun je de band beter afstemmen op je auto en een beter geïnformeerde keuze maken.

Hoe vergelijk je verschillende banden met dezelfde klassen op de labels?

Tomasz Młodawski, Michelin Polen: De situatie kan ingewikkeld zijn in het geval van winterbanden. Budgetbanden zien er op het label soms zelfs beter uit dan banden van topmerken! In het geval van zomerbanden, met identieke eigenschappen op het label, kan het verschil liggen in:

  • aantal af te legeen kilometers (kan zelfs het dubbele zijn),
  • grip op droog wegdek.
  • grip in bochten op droog en nat wegdek (conform de Europese regelgeving vindt de remtest plaats op een rechte weg),
  • slijtage van het loopvlak (onregelmatige vormen versnellen de slijtage en verhogen het lawaai),
  • de verouderingssnelheid van rubbercompounds.

Om banden volledig te kunnen evalueren en vergelijken, zijn tests van de resterende prestaties door professionele testorganisaties voor auto's nodig zoals ADAC, TÜV SÜD Automotive, DEKRA, IDIADA.

Justyna Banaszek, Goodyear Polen: Er worden slechts enkele eigenschappen op het label vermeld en het is goed om te onthouden dat er meestal zo'n 15 banden worden bekeken in tests in de media of door consumentenorganisaties en onderzoeksinstituten (bijv. TÜV SÜD). Goodyear test elke band op minimaal 50 eigenschappen voordat deze op de markt wordt gebracht.

Producten die op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, kunnen aanzienlijk verschillen. Bij het kiezen van een band voor een voertuig is het belangrijk om te onthouden dat elke bestuurder een andere rijstijl, een andere auto en andere behoeften heeft en een ander aantal kilometers per jaar rijdt, op verschillende wegtypen. Om tevreden te zijn met de banden moet de bestuurder meer dan drie eigenschappen in overweging nemen en doet hij er ook verstandig aan om advies te vragen aan een erkend servicecentrum.

Heeft de productielocatie van banden invloed op de prestaties op het label?

Twee banden van dezelfde maat en met dezelfde indices, bedoeld voor dezelfde markt maar geproduceerd op verschillende locaties, moeten hetzelfde prestatieniveau hebben. De toonaangevende fabrikanten, met fabrieken over de hele wereld, zorgen ervoor dat de banden die ze produceren consistent zijn, ongeacht waar ze worden geproduceerd. 

Dankzij de huidige productiemethoden verschillen de prestaties van banden van hetzelfde model, in dezelfde maat en met dezelfde classificatie niet meer. Als je 4 banden koopt, bijvoorbeeld Michelin, en het ene paar is gemaakt in Frankrijk en het andere in een ander land, dan hoef je je geen zorgen te maken over verschillen. Dit zijn echt identieke banden.


banden gemonteerd op een personenautoLabels voor hetzelfde bandenmodel hebben verschillende gradaties, afhankelijk van de maat, index en homologatie.


Hoe belangrijk zijn de prestaties op de labels voor de automobilist?



ROLWEERSTAND


De prestaties hebben inderdaad invloed op het brandstofverbruik van de auto, echter geldt wel: hoe lager de rolweerstand, hoe slechter de grip op nat wegdek. Elke weggebruiker heeft het recht om hier zijn of haar eigen beslissing te nemen en de prestatie te kiezen die voor hem of haar belangrijker is.

Het is belangrijk om te weten dat de rolweerstand slechts een van de factoren is die het brandstofverbruik van een auto bepalen. Het verbruik wordt ook beïnvloed door rijstijl, bandenspanning en aanpassing van de banden aan de heersende weersomstandigheden.


REMMEN OP NAT WEDGEK


Dit is een belangrijke factor voor de verkeersveiligheid die een idee geeft van de grip van een bepaalde band. Uit een onderzoek van de Technische Universiteit van Dresden blijkt dat 70 procent van de ongevallen plaatsvindt op nat wegdek. Een goede band moet dus ook onder deze omstandigheden presteren. De labels zijn bedoeld om fabrikanten te motiveren hun producten voortdurend te blijven verbeteren.

Dit betekent dat bandenklassen A, B, C (gepromote klassen) betere modellen vertegenwoordigen dan banden met de letters D en E, die momenteel het laagst op de schaal staan. Tot 2021 werden banden voor personenauto's niet geclassificeerd als D, omdat de griptabel hiervoor geen numeriek bereik aangaf.

In de praktijk kan het dus zijn dat een band met een C-classificatie bijna een E-classificatie heeft. Het ontbreken van een D-classificatie voor de prestaties van personenwagenbanden was bedoeld om de banden met de beste prestaties af te bakenen van de banden met de slechtste prestaties. Het verschil in remkracht tussen de beste en de slechtste gripklasse bedroeg maar liefst 18 meter. Ter inidicatie: een verschil van 4-5 meter kan al betekenen dat je geen noodstop kunt maken bij een zebrapad. Houd dit in gedachten bij de aankoop van je banden.


EXTERN LAWAAI


In de categorie extern lawaai wordt niet alleen de A-B-C-classificatie gegeven, maar ook het aantal decibel dat band tijdens het rijden produceert. Het verschil tussen 75 dB en 72 dB lijkt op het eerste gezicht onbeduidend. In werkelijkheid is een verschil van 3 dB een halvering van het geluidsniveau.

Het probleem is dat voor de bestuurder het interne geluid in de cabine belangrijker is. Op langere trajecten kan dit invloed hebben op de vermoeidheid en dus ook op het comfort en de veiligheid. Informatie op het label over extern lawaai is vooral een implementatie van het milieubeleid van de EU.


GRIP OP SNEEUW EN IJS


Als de band het 3PMSF Alpine-symbool op de zijwand en het label draagt, d.w.z. een sneeuwvlok met een berg op de achtergrond, betekent dit dat de band de nodige tests heeft doorstaan om zijn winterse prestaties te bewijzen. Dit symbool vind je natuurlijk op typische wintermodellen maar ook steeds vaker op vierseizoenenbanden.

Het bergpiekpictogram maakt het daarentegen mogelijk om onderscheid te maken tussen banden die ontworpen zijn voor gebruik in landen waar in de winter goede tractie op besneeuwde en natte wegen van cruciaal belang is, en banden die ontworpen zijn om veiligheid onder de meest veeleisende omstandigheden te garanderen.

Let op!

Labels bevatten waardevolle informatie, maar ze zijn slechts een van de vele kennisbronnen die je in overweging moet nemen wanneer je banden koopt. Het is ook de moeite waard om adviesartikelen door te nemen, resultaten van bandentests te bekijken en de meningen van andere gebruikers te lezen. Zo krijg je een volledig beeld van de band in kwestie en kun je de beste keuze maken.

Hoe zit het met de prestaties die zijn weggelaten van de labels? Hebben deze ook invloed op de veiligheid?

De prestaties op de labels zijn erg belangrijk, maar het zijn niet alle eigenschappen waar je naar moet kijken bij het kiezen van banden. Labels bevatten geen informatie over eigenschappen zoals:

  • remmen op droog wegdek,
  • slijtagebestendigheid,
  • sturen op nat wegdek,
  • rijcomfort (geluid in het voertuig),
  • bestendigheid tegen aquaplaning,
  • rubbermengsel (aanwezigheid/afwezigheid van schadelijke aromatische oliën).

De veiligheid van banden wordt beïnvloed door meer dan een dozijn verschillende eigenschappen waarmee rekening wordt gehouden bij het ontwerpen van banden. De Duitse Vereniging van Bandenservices en -fabrikanten (BRV) heeft er in totaal 11 gelauwerd. Ook automobielorganisaties (bijv. ADAC) en tijdschriften onderzoeken een veelvoud aan factoren in hun tests. Je aankoop laten leiden door één enkele veiligheidsbepalende eigenschap (in het geval van labels is dat remmen op nat wegdek) is duidelijk niet genoeg. 

Onthoud dat alle bandeneigenschppen van belang zijn en invloed hebben op de veiligheid, het comfort en de gebruikskosten.

Wat is het verschil tussen winter- en zomerbandenlabels?

Tomasz Młodawski, Michelin Polen: De mening van de bandenindustrie is unaniem: Het was een grote fout van het Europees Parlement om dezelfde beoordelingscriteria aan te nemen op het label voor winterbanden. Benadrukt moet worden dat de prestaties die op het label van de winterband staan vermeld, absoluut niet representatief zijn voor de prestaties in winterse omstandigheden of de eisen die aan de band worden gesteld.

De prestaties die op het label van de winterband staan vermeld, zoals rolweerstand, grip op nat asfalt bij temperaturen boven nul en de geluidsschaal buiten de auto, zijn niet de belangrijkste criteria bij het kiezen van winterbanden. Er worden andere eisen aan ze gesteld, waaronder: grip op koud, nat of droog asfalt, grip op sneeuw en ijs, tractie en stabiel rijgedrag.

Het label op een winterband geeft informatie over de prestaties onder zomerse omstandigheden. We kunnen de volgende conclusies trekken: het is niet de moeite waard om redelijk nieuwe winterbanden in de zomer te gebruiken vanwege het hogere brandstofverbruik, het lawaai en de verminderde grip op nat wegdek. De Michelin-groep is al begonnen met het veranderen van de omstandigheden voor het testen van winterbanden en met het introduceren van een nieuwe prestatieclassificatie voor de winterse omstandigheden sneeuw en ijs.

ROLWEERSTAND: deze classificatie is gebaseerd op metingen bij een positieve temperatuur van 25°C voor zowel zomer- als winterbanden; de classificatie weerspiegelt dus niet de rolweerstand in de koude maanden. Hoe zachter de winterband, hoe dichter en dieper de inkepingen en hoe agressiever het loopvlakpatroon, hoe groter de rolweerstand.

REMMEN OP NAT WEGDEK: de beoordeling is ook gebaseerd op metingen bij positieve temperaturen. Zeer zachte wintercompounds met een dicht groevennetwerk in het profiel zullen geen hoge resultaten behalen bij positieve temperaturen.

LAWAAINIVEAU: de beoordeling van zomer- en winterbanden gebeurt volgens identieke criteria bij temperaturen rond de 20°C, wat ook niet representatief is voor het wegdek in de winter, dat aanzienlijk verschilt van dat in de zomer. De resultaten voor winterbanden zijn dus niet representatief voor het winterse lawaai, omdat de profielsamenstelling zijn eigenschappen verandert afhankelijk van de temperatuur.

Justyna Banaszek, Goodyear Polen: De labels zijn ontwikkeld om de consument/klant te helpen een eerste inschatting van de banden te maken, maar bij de aankoop van banden, waaronder wintermodellen, is het echt de moeite waard om een breder scala aan eigenschappen in overweging te nemen dan alleen de door de EU bepaalde waarden.

Zullen andere bandeneigenschappen verslechteren ten koste van de labelprestaties?

Tomasz Młodawski, Michelin Polen: Het motto van de Michelin-groep is evenwichtige prestaties. In de praktijk betekent dit dat we in nieuwe productreeksen bepaalde prestaties verbeteren terwijl we de andere op hetzelfde niveau houden. In de context van de labels zijn onze nieuwe assortimenten verbeterd op het gebied van de rolweerstand, terwijl de grip op nat en droog wegdek en het kilometrage op hetzelfde indrukwekkende niveau zijn gebleven.

Justyna Banaszek, Goodyear Polen: Goodyear houdt bij het ontwerp van elke band bovenal rekening met de veiligheid van bestuurders en gebruikers van voertuigen. Het is niet eenvoudig om de prestaties te verbeteren zonder individuele eigenschappen aan te tasten. Dit is een vervelend en tijdrovend proces, maar onze ingenieurs in de innovatiecentra in Europa en de V.S. werken intensief aan de beste oplossingen vanuit veiligheidsoogpunt.

Przemysław Trzaskowski, Continental Polen: De band is een van de belangrijkste onderdelen van een auto, die bepalend is voor de veiligheid van de bestuurder en de passagiers. Onze taak is daarom in de eerste plaats om de veiligste en best uitgebalanceerde banden te produceren in zo veel mogelijk verschillende opzichten. De resultaten op de labels zijn slechts een fractie van wat we doen.



nat wegdek waar aquaplaning kan optredenGrip op nat wegdek is zowel in de zomer als in de winter een belangrijke factor.


Hoe testen fabrikanten banden om de informatie voor de labels te verkrijgen?

De banden worden getest volgens strikt gedefinieerde testmethoden in Verordening (EU) 2020/740 van het Europees Parlement en de Raad inzake de labelling van banden met betrekking tot hun brandstofefficiëntie en andere parameters, en in Reglement 117 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties: "Uniforme voorschriften voor de goedkeuring van banden wat rolgeluidemissie en grip op nat wegdek en/of rolweerstand betreft".

Veranderen de resultaten op het label voor een bepaald bandenmodel elk jaar?

Als een specifiek bandenmodel tijdens de productie geen veranderingen ondergaat (die het prestatieniveau dusdanig kunnen beïnvloeden dat de toegewezen klasse in een van de labelcriteria verandert), is het niet nodig om de tests te herhalen en nieuwe klassen toe te wijzen.

Het is echter wel de verantwoordelijkheid van fabrikanten om de oorspronkelijk toegekende cijfers periodiek te bevestigen. Ze moeten ervoor zorgen dat de band bij een conformiteitsinspectie (COP), die kan worden uitgevoerd door de autoriteiten van elke lidstaat, geen slechtere cijfers behaalt dan op het moment van certificering.

Waarom stond er geen klasse D op de labels van passagiersbanden?

Tomasz Młodawski, Michelin Polen: Het aantal klassen en het gebruik van de lege klasse D werd opgelegd door het Europees Parlement. Dit kwam door soortgelijke projecten die zich al hadden bewezen in de EU, bijvoorbeeld bij witgoed. De lege klasse D was om het verschil in het aantal klassen van de beste naar de slechtste te vergroten. Deze kunstgreep was bedoeld om kopers bewuster te maken en hen te sturen in de richting van het kiezen van betere prestaties.

Justyna Banaszek, Goodyear Polen: Voor banden voor personenauto's was de D-categorie 'leeg', zowel wat rolweerstand als grip op nat wegdek betrof. In overeenstemming met EU-verordening 1222/2009 werden er geen waarden aan categorie D toegekend.

Przemysław Trzaskowski, Continental Polen: In de vorige EU-verordening werden geen waarden toegekend voor de letter D in de tabel met brandstofefficiëntieklassen en klassen voor grip op nat wegdek. Op deze manier werd er onderscheid gemaakt tussen banden die betere prestaties leveren in een bepaalde categorie en banden met mindere prestaties.

Hoe verhouden de resultaten van bandentests zich tot labels?

De komst van labels heeft de positie van de onafhankelijke bandentests van de ADAC of de pers niet verzwakt. Hun belang is zelfs nog toegenomen, omdat ze niet alleen ontbrekende informatie over de resterende prestaties verschaffen, maar ook een hulpmiddel zijn voor extra verificatie van gelabelde informatie.

Hebben labels de bandenprijzen opgedreven?

Tomasz Młodawski, Michelin Polen: Bij de grote bandenfabrikanten zal de presentatie van de prestaties op het label de kosten niet verhogen, omdat deze toch al waren gemeten. Ze waren alleen nog niet gepresenteerd. Bij minder bekende en budgetmerken kan een prestatietest wel tot gevolg hebben dat de prijs stijgt. De introductie van labelling creëert zeker concurrentie tussen fabrikanten op dit gebied, wat kan leiden tot meer investeringen in onderzoeks- en ontwikkelingscentra.

Justyna Banaszek, Goodyear Polen: De prijs van een band wordt beïnvloed door een groot aantal factoren, waaronder de kosten van grondstoffen op de wereldmarkt, de beschikbaarheid en het prijsniveau van aardoliecomponenten, valutaschommelingen, enz. Uitgaven in verband met de verplichte labelling van banden in de Europese Unie zijn een component van de bandenprijs, net als bijvoorbeeld investeringen in nieuwe technologieën of innovatieve oplossingen.

Przemysław Trzaskowski, Continental Polen: Ons bedrijf blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. We hebben een van de modernste R&D-centra in Europa. In juni 2012 hebben we een ultramoderne CT-scanner in gebruik genomen voor een bedrag van €1,4 miljoen, waardoor we onze banden nog nauwkeuriger kunnen scannen. Voordat een nieuw product op de markt komt, wordt het altijd uitgebreid gecontroleerd en getest op rolweerstand, geluidsemissies, remmen op verschillende wegtypen en vele andere parameters. De introductie van labels heeft daarom geen invloed gehad op de prijzen van onze producten.

De labellingsverplichting is een extra last voor fabrikanten en distributeurs, maar heeft geen significante invloed op de verhoging van de prijsniveaus. De prijs blijft een belangrijk middel om klanten te winnen, vooral in het economysegment. Er zijn weliswaar kosten verbonden aan de labels, maar deze zijn niet zo hoog dat ze de bandenprijzen opdrijven.

Labels op vrachtwagenbanden

Vrachtwagenbanden zijn onderverdeeld in verschillende types vanwege hun verschillende doeleinden:

Langeafstandstransport - transport van goederen door trekker-opleggercombinaties over lange afstanden, meestal over snelwegen, met constante snelheid en een klein aantal bochten. Chauffeurs die in deze transportsector werken, waarderen bovenal een lage rolweerstand en korte remafstand op natte wegen. De prestaties op het EU-label zijn erg nuttig bij het kiezen van banden voor langeafstandsvervoer.

Regionaal transport en distributie - dit is transport over middellange en lange afstanden met frequente stops. Rijden op stadswegen betekent constante blootstelling aan zijwaartse krachten op de band en vaak rijden op beschadigd wegdek. Voertuigen worden in verschillende configuraties gebruikt voor regionaal transport en distributie. Banden van dit type moeten veel kilometers kunnen afleggen, geschikt zijn voor uiteenlopende seizoenen, goed bestand zijn tegen beschadigingen en bovendien een goede grip op nat wegdek en een goede energie-fficiëntie hebben. De levensduur en de herprofileerbaarheid van banden zijn erg belangrijk. Dat betekent dat labels op dit type band weinig nuttige informatie geven.

Gemengd vervoer en bouw - Deze variëren in configuraties en leggen meestal middellange tot lange afstanden af, waarbij ongeveer 10% van de ritten plaatsvindt op plaatsen waar het oppervlak niet verhard is, soms onder zeer moeilijke omstandigheden. De belangrijkste prestaties van de banden die in dit type transport worden gebruikt, zijn geschiktheid voor zachte ondergronden en een lange levensduur (banden voor kippers, betonmixers). Ook tractie op onverharde oppervlakken, herprofilering en kilometrage zijn erg belangrijk. Informatie over de remweg op nat wegdek op het label is nuttig, maar andere parameters zoals brandstofefficiëntie of geluid zijn van ondergeschikt belang.

Openbaar vervoer - betekent voortdurend stoppen en rijden met lage en middelhoge snelheden. De zijkanten van de banden worden vaak geschuurd en er is sprake van zijdelingse krachten. Er is vaak een hoog koppel, vooral bij hybride voertuigen, en de banden van stadsvoertuigen worden gebruikt met sterk wisselende belastingen. De belangrijkste eigenschappen die banden voor dit soort transport moeten hebben, zijn een hoog kilometrage, weerstand tegen beschadigingen en ook wel grip op nat wegdek en herprofileerbaarheid. Bij het kiezen van banden van dit type op basis van de labels zijn slechts twee eigenschappen belangrijk, namelijk de grip en het buitenlawaai (aangezien ze in de stad worden gebruikt).

Winters transport – kan gepaard gaan met zeer slechte grip. Wegen kunnen afwisselend nat, droog, besneeuwd en beijzeld zijn en alle soorten commerciële voertuigen worden gebruikt voor transport. Banden die voor dit soort vervoer worden gebruikt, moeten zich onderscheiden door hun goede tractie en grip op sneeuw en ijs. Loopvlak, grip op nat wegdek, kilometrage en brandstofverbruik zijn in dit geval erg belangrijk. De eigenschappen waar fabrikanten echter vooral op letten, zijn die met betrekking tot tde ractie. Daarom maken veranderingen in de bandenlabelling de keuze in dit geval een stuk gemakkelijker.

vrachtwagens uitgerust met gelabelde bandenDe labels van vrachtwagenbanden bevatten veel waardevolle informatie voor chauffeurs.

De hierboven beschreven situaties tonen nogmaals aan dat bandenlabels slechts één informatiebron zouden moeten zijn en niet de enige. Een ongeïnformeerde klant kan een product kiezen dat er op het label goed uitziet, maar in de praktijk niet goed blijkt te presteren onder de meest voorkomende omstandigheden in het geval van bestuurde.

Samenvatting

Als je bijvoorbeeld een koelkast koopt, moet je niet alleen naar het label kijken. Om volledig tevreden te zijn met de apparatuur die je koopt, moet je ook de andere eigenschappen kennen. Hetzelfde geldt voor banden.

De labels zijn bedoeld om fabrikanten te motiveren banden te produceren met duurzame, goede prestaties. Ondanks het feit dat de nieuwe modellen elk jaar beter worden, is er nog een lange weg te gaan tot perfectie. Bandenlabels moeten met enige voorzichtigheid worden benaderd.

Om te spreken in de woorden van professor Egon-Christian von Glasner, voorzitter van de European Association for Accident Research and Analysis:

In eerste instantie ziet de bandengebruiker de groene letter 'A', die hij kent van koelkasten, en denkt dat hij een goede band heeft gekocht. Het aantal goedkope banden dat milieuvriendelijk is, is zeer beperkt, maar dat weet de gebruiker niet. In het slechtste geval heeft hij een band gekocht waarmee zijn auto op nat wegdek niet tot stilstand kan brengen over een korte remafstand. Voor de duidelijkheid: een band draagt bij aan een lager brandstofverbruik als de rolweerstand van het voertuig, en meer specifiek de rolweerstand van de band, laag is, maar dat betekent wel dat de band minder goed remt op nat wegdek.

De bandenlabels dienen vooral ter illustratie. De beste keuze bij het kopen van banden maak je door gebruik te maken van informatie uit verschillende bronnen: labels, bandentests, de meningen van andere gebruikers en kennis van je dealer.