Autobanden zijn essentieel voor de veiligheid want ze zijn het enige contactpunt tussen auto en de weg - een contactgebied dat niet groter is dan de palm van je hand. Juist omdat ze zo belangrijk zijn staat de zijwand van de band volgekrabbeld cijfers en letters. Dit opschrift op het rubber van je autoband is er om twee belangrijke redenen: ten eerste om de maat en specificaties van de band over te brengen ten tweede om te bewijzen dat de band aan de veiligheidsnormen voldoet. Bij het wisselen van banden naar een nieuwe set vragen vele automobilisten zich vaak af “welke bandenmaat mag er op mijn auto?”, want deze informatie kan behoorlijk verwarrend zijn als je niet weet waar je op moet letten. Met deze handleiding leer je de belangrijkste informatie op je autoband te begrijpen zodat je de juiste maat voor jouw auto kunt kiezen.
Waar vind je de bandenmaat?
Bij je zoektocht naar een nieuwe set banden moet je erop voorbereid zijn dat kennis van de afmetingen van de band essentieel is om überhaupt een aankoop te kunnen doen. De maat van velgen en banden is dé fundamentele kennis om de juiste band voor je auto te selecteren en dus om veilig de weg op te gaan. Maar waar vind je de bandenmaat? De snelste methode is het nauwkeurig bekijken van de banden op je auto, maar dan moet je wel zeker weten dat het de originele banden zijn.
Autobanden hebben op de zijwand een reeks tekens, bijvoorbeeld 195/65 R15 91 T, die alle belangrijke informatie bevat. Als de banden waar je nu op rijdt bij je auto horen, koop je gewoon nieuwe banden in dezelfde maat. Houd er echter wel rekening mee dat uitsluitend de aankoop van een auto bij een officiële dealer de garantie geeft dat je de juiste banden hebt. Bij de aankoop van een occasion moet je erop letten of de maat en snelheidsindex van de band overeenstemmen met de waarden van de autofabrikant.
Ook valt het niet uit te sluiten dat de eigenaar verkeerde banden heeft gemonteerd of heeft gekozen voor alternatieve banden, die qua maat afwijken van de standaard fabrieksbanden voor jouw auto. Maar al te veel bestuurders kiezen voor te grote velgen om er blits uit te zien, wat ten koste gaat van zowel comfort als veiligheid. Daarom is het belangrijk dat de alle kenmerken voldoen aan de eisen voor jouw auto.
Bandenmaatcalculator
Vandaag de dag hoef je geen meetlat meer te gebruiken en je af te vragen hoe je de afmetingen autobanden, ofwel wielmaat auto of de velgbreedte opmeet. Hoe lees je de bandenmaat dan af?
De reeks cijfers die we boven gebruikten (195/65 R15 als voorbeeld) geeft de maat van de autoband aan. Dit is belangrijk omdat je ervoor moet zorgen dat alle banden die je op je auto monteert de juiste maat hebben zoals gespecificeerd in je gebruiksaanwijzing. Deze cijfers betekenen het volgende:
195 | breedte van de band: dit geeft de breedte van de band aan in millimeters van zijwand tot zijwand.
|
65 | hoogte: dit geeft de hoogte van de zijwand van de band weer, uitgedrukt als een percentage van de bandbreedte. In dit voorbeeld is de bandhoogte 65% van de breedte. |
R | radiaalband, een type bandconstructieconstructie van de band: de letter ‘R’ geeft aan dat de autoband een radiaalband is, zoals de meeste tegenwoordig vervaardigde banden. Andere soorten constructies zijn ‘B’ (bias belt) en ‘D’ (diagonaal). |
15 | diameter van de velg: dit cijfer is in inches en geeft de maat van de velg aan waarop de band moet worden gemonteerd. |
Gebruik onze bandenmaat calculator om de juiste bandenmaat te berekenen.
Belasting- en snelheidsindex
Voor de juiste bandenmaat staan er nog enkele belangrijke codes op de band: de belastingsindex en de snelheidsindex. De belastingsindex is een numerieke code, bijvoorbeeld 91, die verwijst naar de maximale belasting die een band kan dragen. De belastingsindex is direct gerelateerd aan een gewicht in kilogram zoals weergegeven in deze tabel. In dit voorbeeld is de belastingsindex van de band 91, dus de maximale belasting die deze kan dragen is 615kg.
De snelheidsindex wordt weergegeven met een letter, bijvoorbeeld ‘H’, en dit geeft de maximale snelheid aan voor een band bij de maximale belasting. Deze classificatie kun je uit deze tabel aflezen. In dit voorbeeld is de index van de band ‘H’, dus de maximale snelheid is 210 km / u.
Er zijn ook banden die het label XL of “Reinforced” hebben, wat ook duidt op een hoger draagvermogen en snelheidsindex. Wanneer normale en versterkte banden op dezelfde manier worden gebruikt, zullen de laatste langer meegaan. XL-banden kunnen een grotere totale afstand afleggen zonder interne schade op te lopen, zelfs bij intensief gebruik. Dit geldt echter alleen als je je houdt aan de aanbevelingen van de autofabrikant voor de juiste bandenspanning.
De versteviging van de band verbetert de weerstand tegen mechanische beschadigingen die bijvoorbeeld het gevolg kunnen zijn van met hoge snelheid tegen de stoeprand rijden. De grotere stijfheid van de band zorgt voor stabiliteit, een doeltreffender overbrenging van het motorvermogen op het wegdek, een beter weggedrag in bochten, een snellere reactie in bochten en een grotere weerstand tegen extra belastingen en krachten (optrekken, remmen, centrifugale krachten in bochten). Dus XL banden kun je vaak vinden op de zwaardere sedans.
Tot slot
Een andere methode om een antwoord te vinden op de vraag “welke bandenmaat heeft mijn auto?” is het zoeken van de bandenmaat auto in de handleiding van het voertuig. Deze informatie bevindt zich meestal in het hoofdstuk met technische specificaties van de auto. De aanbevolen afmetingen van de band vind je ook vaak in de benzineklep, de dorpelbalk (bij de bestuurder), stijl achter het stuur of aan de binnenkant van de deur van de bestuurder (bij het slot).
Ook in het onderhoudsboekje vind je informatie over de aanbevolen afmetingen van de banden. Als je deze 3 bronnen met elkaar vergelijkt weet je zeker dat je de goede maat hebt en kun je met een gerust hart je autobanden bestellen. Je zult merken hoe comfortabel je auto rijdt met de juiste en nieuwe autobanden.