Om je velgen te beschermen kun je kiezen voor banden met velgrandbescherming. Wat is velgrandbescherming eigenlijk, hoe nuttig is het en hoe herken je het? We zochten het uit.
Wat is velgrandbescherming?
Een band met velgrandbescherming heeft een extra laag versterkt rubber. Deze laag zit op de plek waar de band contact maakt met de velg. Velgrandbescherming kan zwart zijn of een andere kleur hebben. Velgrandbescherming op een band is niet noodzakelijk, maar het kan wel heel handig zijn.
In het stadsverkeer krijgen je wielen en velgen het soms zwaar te verduren. Het gevolg: scheuren in je band of beschadigingen aan je velgen. Hoge stoepranden, opritten en kleine voorwerpen kunnen makkelijk schade aan je wielen veroorzaken. Velgbeschermers op je auto beschermen hiertegen, maar daarbij kan de velgrandbescherming wel beschadigd raken.
Waarom domineren banden met velgrandbescherming de markt nog niet?
Een velgrandbescherming is niet altijd nodig om je velgen in topvorm te houden. Velgrandbeschermers worden meestal gebruikt op autobanden met een laag profiel. Dat zijn banden met een lage hoogte in verhouding tot hun breedte. Die banden zijn het meest gevoelig voor beschadigingen door stoepranden e.d. In de praktijk betekent dit dat velgrandbescherming wordt gebruikt bij banden die lager zijn dan 55 cm.
Autobanden met een hoog profiel hebben geen velgrandbeschermer nodig. Het rubber steekt namelijk boven de velg uit en beschermt tegen beschadigingen. Door het hogere profiel maakt de band minder geluid en voel je hobbels in de weg niet zo goed. Het rijcomfort is daardoor beter.
Als deze banden zoveel voordelen hebben, waarom kiezen veel bestuurders dan voor banden met lage profielen?
Steeds meer bestuurders vinden betere prestaties belangrijker dan rijcomfort. Banden met lage profielen hebben een mooi uiterlijk, een betere grip op droog wegdek en een betrouwbaarder rijgedrag. Banden met een laag profiel zijn stijver en daardoor presteren ze beter bij sportief rijgedrag. Ze zijn wel kwetsbaarder bij hobbels op de weg en gevoeliger voor beschadigingen door stoepranden. Daarom worden de meeste modellen uitgerust met velgrandbescherming.
Autofabrikanten en bandenfabrikanten maken afspraken met elkaar over autobanden. Een van die afspraken houdt in dat bepaalde modellen autobanden in twee versies verkrijgbaar zijn - met en zonder velgrandbescherming. Als een autofabrikant een band bestelt voor zijn automodel, kan hij aangeven dat hij geen banden met velgrandbescherming op de auto wil hebben (wieldoppen kunnen makkelijker gemonteerd worden zonder velgrandbescherming). Zo is velgrandbescherming bij Michelin optioneel.
Hoe kan ik checken of mijn band een velgrandbescherming heeft?
Velgrandbescherming is gemakkelijk te herkennen. Het is een extra laag versterkt rubber, die op het contactpunt met de velg te vinden is. Het is ander rubber dan wat gebruikt wordt voor de rest van een band. Het is dus makkelijk om te zien.
Let op!
Velgrandbescherming wordt niet op alle banden gebruikt. Sommige modellen autobanden zijn verkrijgbaar met of zonder velgbescherming.
Banden met velgbeschermers zijn meestal 10-15% duurder dan gewone banden.
Beschermer van een velg of van een band?
Misschien vraag je je af wat het verschil tussen een velgbeschermer en bandbeschermer is. Het antwoord is verrassend simpel: Er is geen verschil.
Een velgrandbescherming is onderdeel van de band. De extra rubberlaag wordt op de bandhiel geplaatst, dus waar de band de velg raakt. Dit voorkomt beschadigingen aan de velg, die corrosie en problemen bij het uitbalanceren kunnen veroorzaken. Het voorkomt ook bobbels en scheuren die kunnen ontstaan bij botsingen met stoepranden of andere obstakels.
Krassen op velgen komen het vaakst voor
Heeft je velgrandbeschermer tussen de stoeprand en je wiel klem gezeten? Kijk dan hoe groot de schade is. Een beschadigde velgrandbeschermer werkt namelijk minder goed en kan leiden tot een afkeuring bij de apk. Als de velg is beschadigd, dan bestaat er een kans dat de velg corrodeert. Controleer bij een aanrijding dus altijd je band en velg en vervang ze als ze beschadigd zijn.
Wanneer kies je voor banden met een velgrandbescherming?
Banden met velgbeschermers zijn uitstekend geschikt als je elke dag in de stad moet rijden. Zo zijn je velgen en banden beter beschermd tegen schades die kunnen ontstaan tijdens parkeren of door botsingen met stoepranden. Dankzij de bescherming kun je toch banden met een laag profiel gebruiken.
De velgrandbescherming bestaat niet alleen op banden met een laag profiel. Het wordt ook op off-road banden gebruikt, zelfs bij een profiel van 70. Zo worden de velgen in het terrein beschermd tegen beschadigingen door bijvoorbeeld boomtakken.
Onder bestelwagens en aanhangers zitten meestal ook banden met velgbescherming. Het extra dikke materiaal in het breedste deel van een band beschermt de band tegen beschadiging van de zijwand. Bovendien beschadigt de band minder snel door de dikkere rubberen rand.
Velgrandbescherming op zomerbanden en winterbanden
Als je elk seizoen van banden wisselt, dan kun je kiezen voor winterbanden met velgrandbescherming en zomerbanden met velgrandbescherming. Als je tijdens de wintersport door diepe sneeuw wilt rijden, dan is het natuurlijk wel prettig als je velgen niet beschadigen door de sneeuwketting. Soms zitten er speciale velgbeschermers in sneeuwkettingen die er voor zorgen dat er geen krassen op je velgen komen. Dit is dus een ander soort velgbeschermer.
FR markering - waar te vinden?
De markering FR heeft niks te maken met het land van wijn en baguettes. Dit symbool heeft zijn wortels in Duitsland (Duits Flagen Ripen) en kan vertaald worden als “wielvelg”. Als dit symbool op een band staat, dan zit er velgrandbescherming in. De meeste fabrikanten gebruiken hun eigen markeringen voor de velgrandbescherming in de band. Zo gebruikt Dunlop voor de velgrandbescherming de code MFS.
In de volgende tabel staan de meest voorkomende markeringen voor velgrandbescherming:
SYMBOOL: | Betekenis v/d afkorting: | Fabrikant: |
---|
RFP | Rim Fringe Protector(velgrandbeschermer) | Goodyear |
FP | Fringe Protector (velgbeschermer) | Goodyear |
MFS | Maximum Flange Shield (volledige bescherming van de velg) | Dunlop |
FR | Felgen Ripen (een ring die de velg beschermt) | Continental |
Cord | Cord (bescherming van de velg in de zijkant van de band) | Pirelli - momenteel niet gebruikt |
Bridgestone en Michelin gebruiken geen speciale afmetingen.
Is velgrandbescherming het extra geld waard?
Velgrandbescherming kan zeker nuttig zijn om je velgen te beschermen tegen krassen en deuken. Het is vooral aan te raden als je op banden rijdt met een laag profiel en als je dagelijks in de stad moet rijden. Het vervangen van velgen kan een kostbare zaak zijn. De meerprijs voor velgrandbescherming is altijd lager dan de aankoopprijs van een nieuwe velg. Dus het is absoluut de moeite waard.