Moderne auto's zijn steeds vaker “connected”. Dat betekent dat ze voorzien zijn van allerlei elektronica aan boord die de auto kan verbinden met het internet. Dashboards worden steeds vaker voorzien van displays waarmee informatie en apps kunnen worden weergegeven, en op het dashboard of stuur verschijnen knoppen die het mogelijk maken om spraakgestuurde applicaties te bedienen, zonder het stuur los te hoeven laten. Door het downloaden van apps via je smartphone kun je onderweg over allerlei informatie beschikken, zoals de conditie van je autobanden en informatie over de wegomstandigheden op je route.

Kunnen die apps ook in mijn auto?

Er zijn verschillende manieren waarop je apps in je auto kunt gebruiken. De meest eenvoudige manier is om je smartphone mee te nemen in je auto, deze in de houder te zetten en hier de apps op te zetten. Deze download je van het internet. Veel apps zijn gratis maar er zijn ook betaalde apps. De apps gebruik je tijdens het rijden, waarbij je ze vooraf inschakelt. Denk bijvoorbeeld aan een navigatie-app waarbij je van tevoren je bestemming intypt of een app met flitswaarschuwingen. Deze manier van apps gebruiken is vooral van toepassing als je auto niet is voorzien van een touchscreen. Het op deze manier gebruiken van apps kan dus in elke auto gebruikt worden.

Is je auto wel voorzien van een touchscreen dan gaat het een beetje anders. Gebruik je bijvoorbeeld Apple Car Play in je auto dan hoef je niets te doen met je smartphone behalve deze te verbinden met het display op je dashboard. Vraag een route op, stuur een e-mail of luister naar muziek terwijl je rijdt. Deze toepassing kun je aansturen met je stem of met de knoppen die op het scherm of stuur zitten.

Een andere toepassing is Android Auto met de Google Assistent die je ook met je stem kunt aansturen. Vraag bijvoorbeeld hoe je agenda er vandaag uit ziet. Of geef de assistent opdracht tot het versturen van een bericht dat je iets later komt, omdat je vast staat in de file. Dit alles gebeurt hands free zodat je je ogen op de weg en je handen aan het stuur kunt houden. Ook Android Auto werkt via je smartphone of het display op je dashboard. Je verbindt de smartphone dan met het display via een USB kabel zodat je de apps op je dashboard kunt gebruiken.

5 Super handige apps die je in je auto kunt gebruiken

Apps voor onderweg kunnen erg handig zijn en kunnen je bij allerlei zaken helpen. We zetten hier 5 handige apps voor je op een rij om je een idee te geven wat er zoal mogelijk is.

ANWB Onderweg

Met de ANWB Onderweg app beschik je over allerlei informatie die onderweg van pas kan komen. De app geeft niet alleen een overzicht van files en flitscontroles, maar houdt je ook op de hoogte van de weersituatie op de weg, bijvoorbeeld of je gladheid kunt verwachten.

Daarnaast zit er een reisplanner in de app en kan je er bij pech de Wegenwacht mee bereiken. Als je elektrisch rijdt dan kun je met de app de dichtstbijzijnde oplaadpunten vinden en als je niet elektrisch rijdt dan kun je er tankstations mee vinden.

Maar dat is nog niet alles. Door de koppeling met Yellowbrick kun je met deze app onderweg mobiel parkeren en betalen. Maak je ook gebruik van ANWB Connected dan weet je altijd de locatie van je auto te vinden nadat je geparkeerd hebt.

TPMS

Het TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) bestaat ook in de vorm van een app. De bandenspanning wordt hierbij gemeten via 4 sensoren in de ventielen van je autobanden. Via een ontvanger wordt de sensor informatie omgezet in een WiFi signaal dat door een speciale smartphone app wordt opgepikt. Zo blijf je tijdens het rijden steeds op de hoogte van de actuele bandenspanning. Zo zie je precies wanneer het tijd wordt om je banden weer op spanning te brengen. Bovendien bespaar je met de juiste bandenspanning ook nog eens op de brandstofkosten.

Fuelio

Wil je een app waarmee je de brandstofkosten van je auto goed in de gaten kunt houden? Fuelio is een gratis Android app waarmee je op een eenvoudige manier je brandstofverbruik kunt volgen. Met de app kun je de gereden kilometers, het brandstofverbruik, de brandstofkosten en -prijzen, en de tankvoorraad bijhouden. Je kunt met deze app een overzicht maken van de kilometerstand en de brandstofkosten voor één of meer auto's. De app is ook geschikt voor hybride voertuigen. De app laat je onderweg de dichtstbijzijnde benzinestations zien op Google maps en laat daarbij ook de brandstofprijzen zien.

De app kan precies berekenen hoeveel liter benzine je hebt gebruikt tussen twee tankbeurten. Als je tankt, voer je de kilometerstand in en het bedrag wat je voor de tankbeurt hebt betaald. Met deze gegevens berekent de app je brandstofverbruik en je kunt ook grafisch de statistieken bekijken met o.a. het gemiddeld aantal tankbeurten, de brandstofkosten en het aantal gereden kilometers.

Navmii AI Dashcam

Met deze Android app tover je je smartphone of tablet om in een dashboard camera, oftewel een dashcam. Deze camera gebruikt ingebouwde kunstmatige intelligentie om de weg voor je te analyseren en te waarschuwen als er een gevaarlijke situatie kan ontstaan.
De AI waarschuwt als een auto voor je langzamer rijdt en jij deze te snel nadert met je auto. De app kan ook snelheidsborden herkennen en je waarschuwen als je te hard rijdt.

Daarnaast kun je met deze app ook opnames maken van je autorit en deze later weer afspelen. Je kunt geluidsopnames maken via de microfoon om zo je video van commentaar te voorzien.

Find My Car

Heb je wel eens op een enorme parkeerplaats gestaan (bijvoorbeeld bij Schiphol) en wist je even niet meer waar je auto stond? Met de Find My Car app hoef je nooit meer te zoeken naar je auto. De app slaat de (GPS-) locatie op van de parkeerplaats waar je auto staat. Wil je je auto weer opzoeken, dan kun je dat offline met de app doen. In veel parkeergarages heb je namelijk weinig of geen bereik en dan is het handig als je offline kunt navigeren. Deze app wijst je dan de weg met een kompas.

Heb je wel bereik, dan gebruikt de app andere apps zoals Google Maps om je naar je auto te leiden. Je kunt deze app ook gebruiken om andere locaties op te slaan, zoals je hotel of je favoriete restaurant. Heel handig als je voor het eerst in een stad bent en wat interessante hotspots wilt opslaan.

Nog even een woordje over veiligheid

Nog even een woordje over veiligheid

Het gebruik van apps in de auto neemt toe. In veel auto's worden apps gebruikt via een smartphone die gekoppeld is aan het display van de auto of via een touchscreen. Tijdens het gebruik hiervan kun je als bestuurder afgeleid raken met alle gevolgen vandien. Wettelijk gezien mag je je telefoon handsfree bedienen via het dashboard als je dat voor het rijden hebt ingesteld en spraakbediening is ook toegestaan.

Wij verwachten wel dat het gebruik van apps in de auto zal toenemen met de toename van de connectiviteit in nieuwe auto's. Je kunt steeds meer onderweg gaan regelen waardoor je tijd en geld bespaart. Verkeersveiligheid blijft wel een aandachtspunt, ondanks ontwikkelingen zoals de Drive Assist en zelfrijdende auto's. Aan de andere kant wordt de veiligheid ook verhoogd omdat je dankzij apps steeds goed op de hoogte kunt blijven van bijvoorbeeld de staat van je autobanden of je bandenspanning.