Economybanden wekken steevast nieuwsgierigheid onder automobilisten. Hoewel een gunstige prijs hun meest onderscheidende factor is, hoeft dit helemaal niet gepaard te gaan met lage kwaliteit. Budgetmodellen zijn een goed alternatief voor producten uit het midden- en luxesegment. Alles hangt af van onze verwachtingen en behoeften. In dit artikel bespreken we wie er interesse zou moeten hebben in economybanden en presenteren we een ranglijst van economy zomer-, winter- en all season-banden.

auto's die over een brug rijdenEconomybanden zijn met name aanbevolen voor een rustige rijstijl.

 

Waar worden economybanden door gekenmerkt?

Economybanden, ook wel budgetbanden genoemd, worden als de minst innovatieve op de markt beschouwd. Voor de productie worden geen ultramoderne technologieën en revolutionaire rubbermengsels gebruikt, en ook het loopvlak is niet het nieuwste van het nieuwste. Ze zijn gebaseerd op oudere, erkende oplossingen, vaak afkomstig van ondersteunende concerns. Daarom zijn het in de regel ook de goedkoopste banden op de markt.

Ze verschaffen veiligheid op de weg maar ze laten in vergelijking met producten uit hogere klassen wel wat liggen op specifieke gebieden. Daarom wordt aangeraden om voor deze banden te kiezen wanneer je behoeften niet al te rigoureus zijn en je niet dagelijks op zoek gaat naar de limieten van je rubber.

Economybanden zijn een goede keuze voor automobilisten die:

  • zelden lange afstanden afleggen;
  • voornamelijk rijden binnen de bebouwde kom;
  • hun rijstijl als rustig beschouwen.

Vaak wordt ook gezegd dat budgetbanden vooral op kleinere auto’s aangebracht moeten worden, terwijl voertuigen met een groter motorvermogen baat hebben bij hoogwaardiger banden. Dit is in principe waar, maar toch is het zo dat ook onder economymodellen banden zitten die worden aangeduid als High Performance of Ultra High Performance en daarmee geschikt zijn voor wat hogere eisen.

Merken economybanden

Populaire merken uit het budgetsegment zijn: Dębica, Barum, Sava, Dayton, Imperial, Kormoran, Firemax, Delinte, Neolin, Matador en Laufenn.

Economy- en middenklasse

Het grote verschil tussen banden uit de economy- en middenklasse is dat die laatstgenoemde wel moderne oplossingen bevatten. In de regel begint een levenscyclus van een bepaalde technologie bij de premiumklasse, waar fabrikanten enorme bedragen investeren in ontwikkeling en onderzoek. Na verloop van tijd verdringen volgende innovaties oudere oplossingen, die vervolgens terechtkomen bij de middenklasse. Zo kunnen concerns die meerdere merken bezitten, de technologieën waar ze veel in geïnvesteerd hebben, langdurig blijven gebruiken. Dat betekent wel dat de prijs na verloop van tijd daalt.

De cyclus eindigt uiteindelijk in de economyklasse, waar de technologieën als laatste doordringen, wanneer ze al gemeengoed in de branche geworden zijn. Daarom haal je in theorie een goede band in huis maar zijn er in de praktijk vaak modellen met aanmerkelijk betere eigenschappen en prestaties beschikbaar. Uit testresultaten kun je afleiden dat de goedkoopste modellen een stuk minder veelzijdig zijn dan die van het hoge segment.

Banden uit de economy- en middenklasse worden het vaakst overwogen door mensen die op zoek zijn naar een nieuwe set maar een beperkt budget hebben. Dan wordt er een keuze gemaakt tussen bevredigende banden tegen een lage prijs of zeer goede banden tegen een gunstige prijs. Bij het nemen van een besluit moet je kijken naar afzonderlijke modellen omdat betere eigenschappen ook een betere bestendigheid, langere levensduur en lagere rolweerstand betekenen, wat op de lange termijn besparingen oplevert. Daar komt het gebruikscomfort dan nog eens bovenop.

Dat doet allemaal niets af aan het feit dat nieuwe banden uit de economyklasse altijd een voordeel hebben ten opzichte van gebruikte banden, ongeacht het logo dat erop prijkt. Ze zijn namelijk een stuk veiliger en gaan ook langer mee.

Advies

Op zoek naar banden tegen een lage prijs? Bekijk goedkope banden in onze winkel.

Ranking van budgetbanden

Het aantal beschikbare modellen op de markt is duizelingwekkend. Het kiezen van de juiste band is niet eenvoudig, vooral als je een budgetband zoekt die naast een aantrekkelijke prijs ook nog bevredigende prestaties biedt. Meestal worden de eigenschappen van de band bepaald door nuances en zijn producten voor een leek soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Om een handje te helpen, hebben wij een lijst gemaakt van de economybanden die het meest worden aanbevolen. Deze rankings zijn gebaseerd op de beoordelingen van klanten van Oponeo.

Ranking van economy zomerbanden

Welke modellen verdienden een onderscheiding? Laten we beginnen bij zomerbanden.

PlaatsBandmodelCijfer*
1.Dębica Presto HP 25,3
2.Kormoran Road5,3
3.Laufenn G Fit EQ+5,3
4.Dębica Presto UHP 25,3
5.Imperial Ecodriver 55,3

Het beste scoort de Dębica Presto HP 2, een zogenaamde High Performance-band. Deze is gericht op bezitters van voertuigen met een groter motorvermogen, die kunnen genieten van een dynamisch rijden. Het asymmetrische loopvlak presteert goed in de zomer en is verantwoordelijk voor de veiligheid onderweg onder verschillende omstandigheden. De grip op droge wegen is te danken aan de stijve laterale zones.

De tractie op natte wegen wordt verzorgd door een dicht netwerk van lamellen in verschillende richtingen en ronde schouders. Bovendien zorgt het moderne rubbermengsel voor een lagere rolweerstand, zodat het voertuig minder brandstof verbruikt.

Ranking van economy winterbanden

Aan winterbanden worden hoge eisen gesteld, zelfs wanneer ze alleen door de stad moeten, waar de wegen regelmatig sneeuwvrij worden gehouden. Toch vind je ook in het economysegment enkele banden die erkenning van de automobilist krijgen.

PlaatsBandmodelCijfer*
1.Kormoran Snow5,3
2.Dębica Frigo HP25,3
3.Dębica Frigo 25,3
4.Laufenn I Fit +5,2
5.Barum Polaris 55,2


De podiumplekken zijn verdeeld tussen de firma’s Kormoran en Dębica. Het overzicht wordt compleet gemaakt door banden van Barum en Laufenn. Laten we dieper ingaan op de winnaar van de ranking:

De Kormoran Snow is een band die weliswaar al enkele jaren verkrijgbaar is maar toch niet-aflatende populariteit geniet. Dit is te danken aan de goede uitvoeringskwaliteit, ondersteund door technologieën van het Franse Michelin. Het directionele loopvlak heeft als taak om sneeuw en modder af te voeren. Dit wordt verzorgd door een speciale centrale strook met brede kanalen met een onregelmatige vorm.

Deze constructie voorkomt blokkade van het loopvlak, waardoor de band altijd een optimaal contactoppervlak heeft. De elasticiteit bij lage temperaturen wordt gewaarborgd door een rubbermengsel op basis van natuurlijk rubber, koolstof en silica.

Ranking van economy all seasonbanden

De laatste ranking betreft economybanden die tot doel hebben om het hele jaar door veiligheid van de inzittenden te garanderen. Dat moet lukken binnen een breed temperatuurbereik en ongeacht of het asfalt verhit is door de zon of bedekt met een laag ijs en wit poeder.

PlaatsBandmodelCijfer*
1.Dębica Navigator 35,3
2.Kormoran All Season5,3
3.Laufenn G Fit 4S5,3
4.Barum Quataris 55,3
5.Imperial All Season Driver5,2


Opnieuw is de hoogste treden ingeruimd voor een band van Dębica. Klanten van Oponeo hebben de Navigator maar liefst twee maal onderscheiden.

Bij het ontwerpen van de derde generatie van de Dębica Navigator lag de focus op de volgende gebieden: prestaties op nat wegdek, rijden in de sneeuw en zuinig gebruik. De band beschikt over een directioneel loopvlak dat in de regen onmisbaar is. De efficiënte waterafvoer beschermt tegen slippen en het gevaarlijke aquaplaning.

De lamellen zijn zo geplaatst dat deze zich optimaal kunnen vastbijten in de sneeuw voor meer grip in de winter. Met het oog op de brandstofefficiëntie en lange levensduur is gekozen voor een rubbermengsel van polymeren.


*De cijfers in de tabellen (op een schaal van 1 t/m 6) zijn door klanten van Oponeo gegeven tussen januari 2022 en maart 2023. De ranking van economybanden omvat uitsluitend modellen die een minimumaantal beoordelingen hebben gekregen. In geval van een gelijke score geeft het aantal beoordelingen de doorslag. Vanwege de afgebakende beoordelingsperiode kunnen de cijfers afwijken van die op de productbladen.