Wanneer het gaat om de belangrijkste onderdelen van de auto, wordt de accu eigenlijk relatief weinig genoemd. Ironisch, want zonder een accu kom je niet alleen geen meter vooruit, je hebt ook geen verwarming, autoradio én je kunt de auto niet starten. Hoe werkt die accu onder de motorkap nou eigenlijk, kun je de accu tussentijds een handje helpen door zelf te laden en hoeveel jaar gaat de gemiddelde accu mee? Hoewel de technische levensduur van een accu gemiddeld slechts vijf jaar is, kan deze veel langer mee dan veel mensen denken.
Hoe werkt de accu van de auto eigenlijk?
Je kunt niet echt stellen dat een autoaccu werkt. Je kunt het zien als een groot opslagvat met chemische inhoud waarin stroom opgeslagen en gedistribueerd wordt. De accu wordt tijdens het rijden geladen door de dynamo, die stroom opwekt en dit naar de accu stuurt. Vanuit de accu gaat deze stroom naar alle elektrische functies in de auto, zoals de radio, de verlichting, de verwarming en al het andere waar je stroom voor nodig hebt.
De accu heeft één groot piekmoment waarop het ineens bijzonder veel stroom moet leveren. Dit is tijdens het starten van de auto. De startmotor wordt namelijk volledig op de stroom van de accu gestart. Dat is direct de reden waarom veel mensen accuproblemen pas merken bij het starten van de auto. Dit gebeurt vooral bij lagere temperaturen, omdat de accu dan meer moeite heeft met het vasthouden van de spanning.
Hoelang gaat een autoaccu nou eigenlijk mee?
De technische levensduur van jouw accu staat op het label op de accu zelf. Redelijk zinloze informatie, want dat label kun je niet bekijken wanneer de accu onder de motorkap zit. In de meeste gevallen is de technische levensduur van de accu vier tot vijf jaar. Dit betekent dat de accu gedurende vier tot vijf jaar probleemloos zou moeten functioneren. Je hoeft de accu aan het einde van de aangegeven levensduur niet weg te doen; vaak gaan accu’s namelijk veel langer mee. Ook zijn er manieren waarop je zelf de levensduur van de accu kunt verlengen.
Er zijn tal van websites die je aangeven dat een zwakke accu direct vervangen moet worden. Dat is lang niet altijd noodzakelijk. Er zijn speciale acculaders die je makkelijk overnacht onder de motorkap kunt plaatsen, waarbij je de accu op kunt laden. Geeft de accu een week na het laden nog steeds geen problemen, dan had je accu gewoon wat extra hulp nodig. Merk je na een paar dagen alweer problemen met de accu? Dan is de accu versleten en heeft extra laden geen zin; je kunt dan beter de accu vervangen.
Hoe lang moet de accu van de auto opgeladen worden?
Gebruik je een druppellader, dan kun je de lader ’s avonds aansluiten, de motorkap voorzichtig sluiten en de volgende morgen de lader weer verwijderen. Heb je een druppellader met laadindicatie, dan kun je precies zien wanneer de accu vol is. Het laden met druppellader is de beste manier om je accu te onderhouden en de levensduur te verlengen, zeker wanneer je dit standaard maandelijks doet op een vaste dag bijvoorbeeld.
Ben je hier terecht gekomen omdat je accu leeg was en je met starthulp weer een draaiende motor hebt? Dan is het antwoord: ongeveer een half uur bij een gestage snelheid. Wil je de accu na starthulp ‘vol rijden’, dan ga je naar een N- of snelweg, en rijd je minstens een half uur. De dynamo heeft dan genoeg tijd om de accu te voorzien van genoeg spanning om de motor na uitzetten weer opnieuw te kunnen starten.
Heb je starthulp nodig gehad zonder dat je verlichting aan had laten staan en was de accu van de auto leeg? Overweeg dan het aanschaffen van een druppellader voor accuonderhoud of vervang de accu. Een gezonde accu verliest namelijk nooit op een magische manier spanning.
Dus: de accu opladen hoe lang heb je nodig na starthulp; ongeveer een half uur bij gestage snelheid zodat de dynamo genoeg tijd krijgt om de accu te laden.
Wanneer moet de autoaccu nou vervangen worden?
Is een accu bijzonder versleten en zijn de platen kromgetrokken, dan zal de accu zichzelf ontladen. In dat geval heb je altijd een nieuwe accu nodig. Heb je de accu geladen met een druppellader en heb je binnen korte tijd opnieuw problemen met het starten van de auto, dan moet de accu ook vervangen worden omdat deze gegarandeerd problemen zal blijven geven. Rijd je regelmatig zeer kleine afstanden in de stad en onderhoud je de accu niet, dan gaat deze gemiddeld een jaar of vijf mee. Rijd je langere afstanden en onderhoud je de accu niet, dan kun je rekenen op een levensduur van gemiddeld acht jaar.
Let op; bovenstaande levensduur geldt alleen voor de betere accu’s. De technische levensduur staat altijd vermeld bij de accu’s wanneer je een nieuwe accu koopt. Een nieuwe auto accu kopen kun je daarom het beste bij de specialist (offline of online) doen omdat je dan zeker weet dat je goede accu’s kunt vinden mét alle informatie die je nodig hebt.
Kan ik zelf de accu vervangen?
Ja. In elke auto is de accu toegankelijk, al dan niet na het verwijderen van een kunststofplaatje. De accu moet bereikbaar zijn om starthulp te kunnen verlenen of ontvangen en zit daarom meestal aan de ruitzijde aan de linker- of rechterkant. Eerst haal je de auto van het contact af. Je draait de accuklemmen aan de bovenkant van de accu los, en begint bij de min. In sommige auto’s zit de auto los in een houder, in andere accu’s is deze op twee punten vastgezet. Demonteer de accu, zet de nieuwe accu op dezelfde manier erin en bevestig de accuklemmen weer (eerst de plus).
Is het verstandig? Daarover verschillen de meningen. Het is makkelijk, maar je moet wel zelf de oude accu afvoeren. Laat je dit door de garage doen, dan is de monteur ook klaar met een minuut of vijf én wordt het afvoeren van de oude accu voor je geregeld. Toch een stukje makkelijker waarschijnlijk!