Duurzame mobiliteit staat bij bandenfabrikanten hoog op de agenda. In de toekomst zullen milieubesparing en schonere technologieën, steeds belangrijker worden bij de productie van autobanden. Dit leidt soms tot spectaculaire innovaties die zorgen voor een efficiënter gebruik van grondstoffen en een optimalisatie van het ontwerp van de band. Hierdoor wordt niet alleen de bandenproductie schoner en duurzamer, maar ook de banden zelf.
Een recent voorbeeld van een innovatief en baanbrekend banden ontwerp komt van Goodyear. Op de autosalon van Genève presenteerde de bandenfabrikant namelijk haar nieuwste conceptband: de Oxygene. Deze band werd gepresenteerd als “de ademende band van de toekomst” en zou een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden.
Een ademende autoband... hoe werkt dat precies?
Hoe werkt het? De Oxygene banden van Goodyear stappen helemaal af van het traditionele pneumatische bandenontwerp. De zijwangen van deze vernieuwende banden zijn namelijk niet gevuld met lucht maar met levend mos. Zo krijgt het controleren van de bandenspanning toch even een iets andere betekenis... Het mos in de band neemt de CO2 op uit de lucht en zet dat om in zuurstof. De speciale netstructuur van de band zorgt voor een open constructie waardoor de lucht gemakkelijk bij het mos kan komen. Maar met alleen CO2 kan het mos helaas nog niet zoveel. Er moet ook water bij en daar hebben ze bij Goodyear wat op gevonden. Want elke dag je banden sproeien dat staat wel een beetje raar.
Het bandenprofiel is zo ontworpen dat het eenvoudig water van de weg kan opnemen. Nu hoefden we bij de Goodyear banden al niet te klagen over de waterafvoer, maar bij deze concept banden gaat dat nog een stapje verder. Het ingenieuze ontwerp zorgt er namelijk voor dat het water door een unit met kunstmatige intelligentie vanuit het profiel naar het mos in de band wordt geleid. Zo krijgt het mos naast zuurstof ook het benodigde water om de productie van zuurstof op gang te houden. Je tuinslang kan dus weer de garage in want je hoeft dit micro-bandentuintje geen water te geven.
Nooit meer de bandenspanning controleren
Hiermee komen we meteen op een volgende belangrijke eigenschap. De Oxygene band is namelijk onderhoudsvrij. Is het bij reguliere banden noodzakelijk om de bandenspanning en het bandenprofiel regelmatig te controleren, dat hoeft bij deze banden niet. Het lichtgewicht ontwerp van de band kan niet lek raken dus de banden gaan lang mee. Als de band uiteindelijk versleten is, dan kan deze voor een groot deel weer gerecycled worden. Met een nieuwe portie mos en wat aanpassingen kan deze band dan weer vele kilometers rijden.
Communicatie op lichtsnelheid
Naast milieuvriendelijk is deze band helemaal 'connected' door alle techniek die er in verwerkt zit. Zo kan deze Oxygene band communiceren met de snelheid van het licht. De band maakt gebruik van een communicatiesysteem dat werkt via zichtbaar licht (LiFi). Hiermee kan de band verbinding maken met het internet der dingen (IoT). Zo kan het gegevens uitwisselen met andere voertuigen of een infrastructuur. Zo worden slimme mobiliteits beheersystemen mogelijk waarbij je precies kunt zien hoe het met bijvoorbeeld een zelfrijdende auto is gesteld.
Meer zuurstof voor een schonere stad
Het leuke van concept banden, zoals de Oxygene, is dat ze een doorkijkje geven naar de toekomst. In de toekomst zullen duurzame mobiliteit en de luchtkwaliteit in steden belangrijke onderwerpen blijven. Dat bandenfabrikanten nu al bezig zijn met het bedenken van slimme technologische oplossingen die passen bij een duurzame mobiliteit, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Vooralsnog zal de Oxygene op veel mensen nog overkomen als een futuristisch bandenconcept en zien ze zichzelf waarschijnlijk nog niet rond rijden met deze levende banden.
Het idee erachter is natuurlijk wel heel interessant en geeft aan dat men bij Goodyear uitstekend in staat is om “out of the box” oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van mobiliteit. Goodyear hoopt met dit concept dan ook een bijdrage te leveren aan de levenskwaliteit van stadsbewoners. Voorlopig blijven de meesten van ons waarschijnlijk nog een poosje trouw aan de “gewone” banden, zonder tuintje er in.