Het merk Opel
Het begin. In 1862 richtte Adam Opel zijn eigen firma op. In 1899 knoopte hij samenwerking aan met een carrosserieproducent en ging toen auto’s produceren. De Opel-Patent-MotorWagen Systeem Lutzmann met een vermogen van 3,5 pk en een maximale snelheid van 20 km/u was de eerste auto die de fabriek verliet. Na elf exemplaren werd de productie echter stopgezet.
De ontwikkeling. In maart 1929 kocht het Amerikaanse General Motors 80 procent van de aandelen in de firma. Drie jaar later steeg het aandeel van GM tot 100 procent. De familie Opel haalde hierdoor 33 miljoen Amerikaanse dollars binnen.
Vandaag. In 2009 werden bijna 1,1 miljoen auto’s geproduceerd en de firma had een opbrengst van 18,2 miljard euro. In 2011 stelde de firma in zijn bedrijven 43 000 werknemers tewerk.
Bijdrage aan de automobielindustrie. Opel creëerde op het einde van de jaren '70 een hele reeks auto's met goede prestaties en een relatief laag benzineverbruik. Dat waren de verwachtingen van de markt na de eerste oliecrisis, toen de brandstofprijzen in korte tijd aanzienlijk stegen. Voorbeelden van gewaardeerde Opelmodellen uit die tijd zijn de Rekord E, de Senator en de Monza coupe. De serie werd afgerond met de Opel Kadett, die een van de laagste weerstandscoëfficiënten (in de compactcategorie) had, en daarnaast ook voorwielaandrijving, een beperkte massa en een erg zuinige motor. In de helft van de jaren ’80 waren alle door Opel aangeboden wagens uitgerust met een katalysator, wat ongezien was voor die tijd. Vanaf 1989 waren de modellen die door de firma werden geproduceerd, ook voorzien van een brandstofcontrolesysteem.
Het concern had ook heel wat invloed op de verbetering van de veiligheid op de weg. Vanaf 1995 waren alle auto’s van Opel uitgerust met volledige airbags voor de chauffeur en passagier. Het systeem met wegklappende pedalen (dat bij ernstige frontale botsingen letsels aan voeten en benen voorkomt) en de nieuwe airbag werden voor het eerst in het model Vectra voorgesteld. Alle nieuwe modellen zijn uitgerust met airbags voor de chauffeur en de passagier op de voorbank, zijdelingse airbags die in de zetels zijn ingebouwd, en pyrotechnische gordelspanners.
Interessante weetjes. Een van de bedrijven van Opel bevindt zich in Gliwice (Polen). Hier worden 2600 mensen tewerkgesteld en worden de modellen Astra III en IV geproduceerd. In het kader van een offset voor de aankoop van F-16’s door Polen, verbonden de Amerikanen zich ertoe om de productie van Opel in Polen te vergroten en daardoor de werkgelegenheid in de fabriek te garanderen. De Opelmodellen worden over de hele wereld verkocht onder verschillende merknamen van GM. Het zijn onder meer Vauxhall in Groot-Brittannië, Holden in Australië, Chevrolet in Latijns-Amerika, en ook Cadillac. Het motto van de firma is „Wir leben Autos”, wat zoveel betekent als „We leven voor auto’s”.
Modellen die momenteel worden geproduceerd: Opel GT, Opel Corsa, Opel Astra Classic, Opel Insignia, Opel Meriva Opel Zafira, Opel Tigra Opel Antara, Opel Combo, Opel Vivaro, Opel Movano.
Banden. De Opel wordt aangeboden met banden met een breed matenbereik, gaande van 13-inchbanden zoals 145/80 R13 (Opel Corsa) over typische maten zoals 185/65 R15 (Opel Astra) tot 16-inchbanden zoals 215/55 R16 (Opel Vectra). Voor de levering van banden voor de originele uitrusting werkt Opel samen met verschillende bandenproducenten. Enkele voorbeelden: de Opel Astra wordt standaard aangeboden met Continental Premium Contact, Dunlop Sp Sport 01, en ook Hankook H725A, Firestone Winterhawk, Bridgestone B250 of Bridgestone ER300. De Opel Corsa is dan weer uitgerust met Bridgestone S01 maat 185/55 R15.